Política 18/09/2018

Aznar engega el ventilador i es nega a demanar perdó per la corrupció del PP

L’expresident espanyol compareix al Congrés per explicar el finançament il·legal del partit

Dani Sánchez Ugart
4 min

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar torna aquest dimarts al Congrés, catorze anys després d'abandonar la Moncloa, per comparèixer davant la Comissió d'Investigació sobre el suposat finançament irregular del PP i per la qual ja han passat destacats dirigents del partit. Aznar ha començat la seva compareixença considerant que és “exagerat” titllar el PP, partit que va presidir, una organització corrupta, i s’ha negat a demanar perdó per aquesta corrupció, tal com li demanava el portaveu socialista a la comissió, Rafael Simancas. No només això, sinó que Aznar ha acusat el PSOE de ser l’únic partit condemnat per finançament il·legal, tot i la recent sentència de la Gürtel. “De res del que vaig fer me’n penedeixo”, ha dit Aznar, llegint un fragment d’un poema.

Com estava previst, un dels cara a cara més intensos ha sigut amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que ha titllat Aznar de “senyor de la guerra” i ha assistit a la comissió amb una samarreta de José Couso. Rufián li ha demanat si té “vergonya” després de liderar un partit condemnat per corrupció i d’haver condemnat “a mort” milers de persones a l’Iraq. “No es passa a la història del parlamentarisme per via de l’histrionisme”, ha dit Aznar, que ha titllat Rufián de “representant d’un partit colpista” i, per això, ha dit que “demanar segons quines explicacions transcendeix els límits de la vergonya”.

Indefectiblement, Aznar ha recordat a tots i cadascun dels portaveus els seus casos de corrupció o presumpta corrupció, en un intent d’engegar en ventilador. Veneçuela, a Pablo Iglesias, de Podem; Ausàs, a Rufián, o els ERO, al PSOE. Mentre que amb el representant d’EH Bildu ha tingut una enganxada perquè, segons ell, la formació és hereva d’ETA.

També era esperat l’interrogatori d’Iglesias, que es veia per primer cop les cares amb Aznar al Congrés. El líder de la formació lila li ha preguntat si coneixia el cas Naseiro, i si va detectar alguna sospita de finançament il·legal, i davant d'això l’expresident espanyol ha dit que va ordenar una comissió d’investigació sobre això. Iglesias ha fet un interrogatori plagat de dades, i li ha demanat si es penedeix d’haver cobrat despeses de representació del PP a la vegada que va ser president del govern espanyol, un punt que Aznar ha negat, acusant Iglesias de “faltar a la veritat”.

L’expresident espanyol va espolsar-se totes les responsabilitats del cas Naseiro i va descarregar les decisions econòmiques del PP en els diferents tresorers de la formació, començant per Naseiro i acabant per Bárcenas. Entre altres coses, ha negat conèixer el capitost de la trama Gürtel, Rafael Correa, així com el cap de la trama valenciana, Ramón Blanco Balín, tot i que el primer empresari va assistir fins i tot al casament de la seva filla amb Alejandro Agag, i li va regalar els serveis d’il·luminació a la parella, com li ha recordat Iglesias. Aznar s’ha molestat per les apel·lacions “al terreny familiar” i li ha recordat a Iglesias, per a qui no té “cap simpatia” perquè és “un perill per a la democràcia”, que ell també té una situació personal, amb referència a la seva recent paternitat de dos nadons prematurs.

Aznar ha circumscrit la sentència d’aquesta trama corrupta a “dos municipis de Madrid”, amb només 200.000 euros. “La sentència diu que el PP va ser partícip a títol lucratiu, i això vol dir que no es coneixia el delicte”, ha defensat Aznar, que ha afegit que les “suposades caixes B” no són subjectes d’aquest procediment, sinó a un altre, que encara no s’ha substanciat. L’expresident espanyol ha insistit de situar-se a l’atac, i ha recordat que hi ha més de 200 persones imputades pel cas dels ERO a Andalusia.

“Crec que vostè aquí ha mentit i és el màxim responsable de la corrupció”, ha afirmat Iglesias, a la qual cosa Aznar ha respost que no li “sorprèn” que aquesta sigui la seva conclusió. Després ha acusat el líder de Podem de mentir sobre la situació processal d’Eduardo Zaplana, en presó preventiva per presumpte blanqueig.

Nega haver cobrat sobresous

Sobre els ‘papers de Bárcenas’, Anar ha afirmat que la seva veracitat no està acreditada, i per això qualsevol anotació “no té cap fonament”. En aquest sentit s’ha negat a valorar l’anotació “JM”, que Simancas ha preguntat si es referia a ell. L’expresident ha negat haver rebut sobresous o haver ordenat mai una ordre de pagament que no fos mai legal. A més, l’expresident espanyol ha reptat Simancas a demostrar amb “proves” que hi va haver adjudicacions irregulars a canvi de comissions i afegeix que dins de la sentència no hi ha cap prova.

Simancas, víctima del ‘tamayazo’ –dos trànsfugues socialistes no van votar la seva investidura i van fer presidenta Esperanza Aguirre–, li ha preguntat si va pagar a canvi del sentit del vot d’aquests dos diputats de l’assemblea de Madrid i Aznar ho ha negat i li ha dit que espera “que algun dia pugui superar les seves frustracions”. El diputat socialista ha afegit després que “algun dia” es demostrarà que el PP “va tenir molt a veure en aquella votació”.

stats