Política 14/05/2020

Ayuso nega irregularitats i apunta a Cs en la polèmica de l’apartament de luxe

La presidenta madrilenya diu que "l'únic estrany" és l'"error" en la publicació d'un contracte

Ot Serra
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la sessió de control a l'Assemblea de Madrid

MadridIsabel Díaz Ayuso té una gran capacitat per capitalitzar l’atenció allà on va -no sempre en surt beneficiada- i ahir la va exhibir un cop més al ple de l’Assemblea de Madrid. No només va avalar les protestes del barri de Salamanca contra el govern espanyol que incompleixen les mesures sanitàries argumentant que les polítiques de Pedro Sánchez estan “arruïnant” els habitants d’un dels barris més rics de la capital espanyola, sinó que va escriure un altre capítol de la trama del seu apartament de luxe. Lluny de fer autocrítica, va apuntar contra el seu soci de govern, Cs. En resposta a una pregunta d’un diputat de Més Madrid, va anunciar que iniciarà una investigació interna per aclarir què va passar exactament perquè un contracte a dit de més de mig milió d’euros es publiqués al Portal de Contractació de la Comunitat de Madrid i tot seguit se substituís per un altre. El primer document tenia com a adjudicatària l’empresa Room Mate, propietària de l’hotel on s’allotja Ayuso des que es va iniciar l’estat d’alarma, i el que va venir després, de 240.000 euros, la Coordinadora del Tercer Sector, que s’ocupa de l’estada de persones grans en un hotel de la companyia Room Mate. Hores després, el govern autonòmic anunciava el cessament del cap de turc. Però, aquest divendres finalment Ayuso ha aturat el cessament -d'un càrrec que ja venia de l'època de Cristina Cifuentes- al·legant que una decisió com aquesta l'ha de prendre el consell executiu i no pas un conseller en solitari.

Segons Ayuso “l’únic estrany” és la confusió amb els contractes, que la conselleria de Polítiques Socials va atribuir a un “error”. Després que la presidenta anunciés que ho investigaria, aquesta àrea capitanejada pel conseller Alberto Reyero va comunicar la destitució del secretari general tècnic, Miguel Ángel Jiménez. Cessament que, de moment, ha aturat Ayuso. En una nota enviada als mitjans, la conselleria atribuïa tot plegat a un error humà administratiu i informava del cessament, però encara queda del dubte de l’origen d’aquest suposat “error”. Aquest mateix departament era el que dirigia fins abans de l’arribada del coronavirus les residències de gent gran, assenyalades a Madrid per la quantitat de víctimes mortals i sota la lupa de la Fiscalia. Ayuso va decidir que les competències sobre aquests centres passessin a mans de la conselleria de Salut, dirigida pel PP.

La comparació amb Torra

Ayuso va assegurar que es pagava de la seva butxaca l’estada en aquest hotel -té dos apartaments en el mateix edifici- i un comunicat de l’empresa Room Mate apuntava en el mateix sentit. Durant el ple d’ahir es va tornar a justificar, tot i que va donar a entendre que seria legítim que es pagués amb diners públics quan va apuntar que qualsevol president autonòmic hauria fet el mateix. En aquest sentit, va posar l’exemple del de la Generalitat, Quim Torra, que “ha estat en unes dependències que ha posat la Generalitat a la seva disposició mentre passava la quarantena”, en referència a la Casa dels Canonges, la residència oficial dels presidents de la Generalitat. “Està exactament en la mateixa situació que jo”, va insistir Ayuso.

El de l’apartament de luxe és un capítol més en la dubtosa gestió durant la pandèmia, tot i que el president del PP, Pablo Casado, ha tancat files en tot moment amb ella. No tothom al PP opina igual.

stats