Política 21/10/2017

"Avui és un dia terrible per a la democràcia a Espanya": Podem i el PNB denuncien l'aplicació del 155

Iglesias diu que la mesura "allunya encara més Catalunya d'Espanya"

Ara
2 min
El portaveu de Podem, Pablo Echenique, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDe tots els partits espanyols, només Units Podem ha denunciat l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha acusat el president espanyol, Mariano Rajoy, de "suspendre la democràcia", no només a Catalunya sinó a tot l'Estat, i també de "trencar els consensos dels pactes del 78 de convivència territorial".

"Avui és un dia terrible per a la democràcia a Espanya", ha dit Echenique, que ha afegit que la seva formació està "en xoc" després de saber les mesures anunciades per Rajoy, que inclouen el cessament de tot el Govern i la celebració d'eleccions d'aquí sis mesos. El número dos de la formació morada ha criticat que l'executiu espanyol, juntament amb el "bloc monàrquic" format per PP, PSOE i Ciutadans, imposi "eleccions per la força" a Catalunya.

És la mateixa expressió que ha fet servir el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Segons ell, el "bloc monàrquic" només ha revelat la seva "incapacitat" per oferir solucions.

Abans, el coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, ja havia avisat que aplicar l'article 155 era "perillós" i "irresponsable" i havia reiterat que el govern espanyol tenia una via alternativa a suspendre l'autonomia, que era el "diàleg" i la "negociació". "La feina del govern d'Espanya no és introduir-nos en la incertesa i l'aplicació del 155", ha dit Garzón.

Per al coordinador de Catalunya en Comú i portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, és moment d'establir "àmplies aliances democràtiques".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat les mesures de Rajoy de ser "un atac greu als drets i llibertats de tothom". També ha confirmat que acudirà a la manifestació d'aquesta tarda en contra de l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium.

Més suports d'arreu de l'Estat

Compromís hi votarà en contra perquè ho considera "una fugida endavant"

Compromís votarà al Senat en contra de l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució perquè ho veu com "un cop d'efecte" del govern espanyol i "una fugida endavant que, en lloc d'aplacar el conflicte, el fa reviure encara més fins que la situació sigui insuportable". El senador Carles Mulet ha lamentat que "un partit que incompleix la llei contínuament", en relació amb els casos de corrupció del PP, hagi "dinamitat tots els ponts i punts de trobada" amb Catalunya.

El PNB creu que es crea un perillós precedent

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha manifestat que "la interpretació tan laxa i abusiva" de l'article 155 és un "perillós precedent".

"Com pot dir Rajoy que suspèn l'autonomia si la dirigiran directament des del govern de Madrid?", s'ha demanat el dirigent basc.

També el lehendakari, Iñigo Urkullu, creu que la mesura adoptada és "desproporcionada" i ha mostrat el seu suport al Govern per "buscar un futur constructiu".

Suport també del portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha considerat que cessar el Govern en ple de la Generalitat és "un cop d'estat". Otegi ha reaccionat d'aquesta manera a través d'un missatge a les xarxes socials en què ha criticat que "el govern espanyol demolirà el govern català, democràticament elegit".

stats