Corrupció
Misc 20/01/2023

Camps tornarà a ser jutjat pel cas Gürtel

L’expresident valencià haurà de respondre per la contractació de la trama a Fitur 2009

Daniel Martín
2 min
L'expresident valencià, Francisco Camps, valorant la decisió de l'Audiència Nacional d'investigar el seu paper en els contractes amb Orange Market

ValènciaLes declaracions dels excaps de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, i de l’ex secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, havien apuntat tan clarament a l’expresident valencià que Francisco Camps no ha pogut evitar un nou judici per corrupció. El gener del 2018 tots quatre van explicar al jutge que qui decidia les contractacions de la Generalitat i el PP autonòmic era Camps, que ara haurà de tornar al banc dels acusats per respondre dels presumptes delictes de prevaricació i frau per les adjudicacions del muntatge de l’expositor del pavelló del País Valencià a Fitur 2009.

La secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional va desestimar ahir el recurs presentat per Camps i va donar per acreditades les sospites del jutge José de la Mata, que creu que les adjudicacions a la trama Gürtel podrien haver estat un pagament encobert per feines de la xarxa corrupta al PP, atès que la formació conservadora acumulava amb l’empresa “un deute de 800.000 euros” que hauria resolt amb “pagaments en metàl·lic (amb donacions il·legals de beneficiaris d’adjudicacions)” i girs de “factures falses d’Orange Market a empresaris valencians”.

Qui també creu en la culpabilitat de Camps és la Fiscalia, que secunda la tesi del magistrat i defensa que l’expresident va donar verbalment instruccions a l’ex directora general de promoció institucional Salvadora Ibars perquè adjudiquessin a Orange Market, la filial valenciana de la Gürtel, el muntatge de l’expositor per 366.529 euros. La Fiscalia demana dos anys i mig de presó per a l’expresident valencià.

Un dels pilars en què s’ha fonamentat la instrucció ha estat la declaració davant del jutge de Ricardo Costa. L’ex secretari general del Partit Popular valencià va reiterar davant del jutge que Camps va ordenar fer contractes amb la trama que dirigia Francisco Correa i que aquests encàrrecs es van finançar en part amb diner negre obtingut de donacions d’empresaris. El testimoni de l’exdirigent del PP va ser confirmat per Álvaro Pérez, el Bigotes, que va afirmar que Camps li va prometre el contracte de Fitur 2009 el novembre del 2008, mentre passejaven junts prop de la casa de l’expresident.

Per segon cop al banc dels acusats

Francisco Camps ja va seure a la banqueta ara fa vuit anys acusat d’haver acceptat vestits pagats per Orange Market a canvi de beneficiar la xarxa corrupta. Finalment, un jurat popular va declarar l’excap del govern valencià “no culpable” del delicte de suborn impropi, però el cas va comportar la seva sortida de l’executiu autonòmic i va posar fi a la seva carrera política. Una experiència que l’expresident valencià podria reviure, no només per Fitur 2009 sinó també per la visita del Papa a València l’any 2006. En aquell cas, Camps manté la condició d’investigat pels presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental, tot i que ell defensa que els delictes haurien prescrit.

Però no tot han sigut males notícies per a l’expresident valencià, ja que els jutges han acabat arxivant dues de les quatre peces en les quals ha estat imputat els últims anys. L’últim exemple, el de la construcció del circuit i l’organització del Gran Premi de Fórmula 1. A aquestes cal sumar el cas Noós, el projecte fallit del Centre de Convencions de Castelló de la Plana i el finançament irregular del PP valencià. Totes elles finalment van ser arxivades.

stats