Política 05/10/2020

L'Audiència de Barcelona decideix que el decomís de CDC es destini al Palau de la Música

Es dirigirà a cobrir la responsabilitat civil de les entitats, Hisenda i posteriorment l'Estat

N. Orriols
3 min
L’extresorer de CDC Daniel Osàcar, a la Ciutat de la Justícia durant el judici del cas Palau.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona, encarregada d'executar la sentència del cas Palau, ha decidit que el decomís de 6,6 milions d'euros que ha de pagar Convergència per haver-se lucrat il·legalment de comissions d'empreses anirà destinat a cobrir les responsabilitats civils de les entitats vinculades al Palau de la Música, primer, després a Hisenda (en concepte dels impostos que no es van pagar degut a l'activitat delictiva) i finalment a l'Estat.

Així ho marca una nota que ha enviat el jutjat després que ho sol·licités la defensa del Palau de la Música en el marc de l'execució de la sentència, de manera que el tribunal ha avalat els seus arguments. En la interlocutòria, l'Audiència de Barcelona admet que no són entitats directament perjudicades pel delicte de tràfic d'influències que s'atribueix a Convergència, però sí que ho són d'altres delictes comesos per Fèlix Millet i Jordi Montull (exresponsables del Palau), que han sigut jutjats en "un únic procediment i una única sentència". Per aquest motiu, explica el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en una nota de premsa, el tribunal "estableix que el decomís de béns de CDC (un import total de 6.676.105,58 euros) es destinarà, en primer lloc, al pagament de les responsabilitats civils de les entitats perjudicades del Palau de la Música i la hisenda pública i la resta es destinarà a l’Estat".

Quines quantitats ha de pagar Convergència a aquestes entitats? Els imports encara s'han de determinar de manera definitiva, però d'entrada la lletrada de l'administració de justícia fa la següent proposta després de recuperar fins a 9 milions d'euros per als perjudicats en el cas del Palau de la Música.

De CDC, l'Associació Orfeó Català hauria de cobrar 1,7 milions d'euros (de la resta de condemnats n'ha cobrat 974.441 euros); la Fundació Privada Ofeó Català 775.000 (fins ara, com a perjudicat, n'ha cobrat 2,5 milions), i el Consorci del Palau de la Música n'hauria d'obtenir 440.000 euros (fins ara n'ha cobrat, com a perjudicat del cas, 2,4 milions). A Hisenda el partit ha de pagar 168.165 euros. Un cop satisfetes aquestes quantitats –si s'acaben confirmant, ja que hi ha un recurs interposat–, el que quedi fins a arribar als 6,6 milions d'euros s'ho quedarà l'Estat.

Aquests diners que ha de pagar Convergència, un decomís de 6,6 milions d'euros, s'han d'obtenir de 23 immobles embargats per la justícia que ara s'han de taxar. Es tracta d'unes seus que ja es van embargar al partit durant el procediment com a garantia de cobrament i que en el seu moment la mateixa formació va taxar en 3,2 milions d'euros.

Convergència està actualment en concurs de creditors i, segons el pla de l'administrador concursal, no arribarà a pagar tot el que deu. Fonts del TSJC asseguren que es tracta de procediments independents, però que el que decideixi l'Audiència de Barcelona sí que té conseqüències en el concurs. En aquest sentit, les mateixes fonts asseguren que els diners que s'obtinguin de les seus embargades han d'anar destinats a pagar el decomís de 6,6 milions d'euros. Altra cosa és si, tal com apunta l'administrador concursal, els béns embargats no arriben a cobrir aquests diners. Llavors Convergència es declararia insolvent i s'obriria el meló de si hi ha successió de responsabilitats judicials o no, amb el PDECat o un altre partit.

Més de 9 milions recuperats

A part de determinar el destí dels 6,6 milions d'euros, el tribunal també comunica que fins ara els condemnats pel cas Palau –Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull– han consignat als perjudicats 9,2 milions d'euros. Aquesta quantitat té el seu origen en decisions que es van prendre durant el procediment judicial i a la venda d'immobles que s'han dut a terme per ordre de l'Audiència de Barcelona. Els 9 milions d'euros s'han distribuït entre els perjudicats donant "prioritat" també a les entitats vinculades al Palau de la Música. Tal com s'ha explicat anteriorment, el Consorci del Palau de la Música ha rebut 2,4 milions d'euros, la Fundació Orfeó Català 2,5 milions i l'Associació Orfeó Català 974.441 euros.

La resta de diners de la condemna en concepte de responsabilitat civil s'obtindrà de la valoració actualitzada i taxació de 56 immobles que passen a estar embargats de manera definitiva als condemnats (22 immobles de Millet, 5 immobles de Montull i 6 immobles de Gemma Montull). En aquesta cinquantena de propietats també s'inclouen les 23 seus de CDC.

stats