BARÒMETRE CIS
Política 06/06/2013

Atur i corrupció, principals preocupacions dels espanyols

Ara
1 min

Madrid.L'atur i la situació econòmica encapçalen el rànquing de preocupacions dels espanyols, segons el baròmetre del CIS del mes de maig, presentat ahir. Així, mentre que la preocupació per l'atur creix -ha passat del 80,7% al baròmetre d'abril al 82,4% de maig-, l'economia és el principal maldecap per al 34,9% dels enquestats i passa per davant de la corrupció, que cau al tercer lloc del rànquing, i passa del 39,3% de l'abril al 30,7% de maig.

De les dades del CIS també es desprèn l'elevada desconfiança en la situació econòmica de l'Estat. El 90% dels enquestats percep una situació dolenta, i d'aquests, més de la meitat la veu "molt dolenta", pitjor que fa un any pel 65%. A més, el 40,9% dels 2.467 enquestats pensen directament que la situació encara empitjorarà l'any que ve.

Menys centralisme i sobiranisme

El CIS també mostra una sensible disminució dels partidaris de la recentralització i de reconèixer el dret a la independència dels territoris. Els que voldrien un estat centralitzat sense autonomies passen del 23,6 al 22,9%, mentre que els que els agradaria que una comunitat autònoma tingués un estat propi baixen del 9,1% al 8,3%.

El baròmetre de maig ha incorporat per primer cop una pregunta sobre una eventual negociació amb ETA. I ja no preocupa pràcticament a ningú: un insignificant 0,1% ho situa entre les seves preocupacions. Tant és així que fins i tot hi ha més gent preocupada per l'Estatut de Catalunya -així formula la pregunta el CIS- i els nacionalismes que no pas la negociació amb ETA. Les conseqüències de la crisi preocupen més que la política: les retallades són un problema pel 4,8% de la població; els bancs, pel 4,5%, i els desnonaments, pel 4,1%.

stats