AGRICULTURA
Política 18/01/2019

Asaja fa pinça amb els populars i declara la guerra al Govern

L’Executiu tomba el recurs de l’entitat al canvi que els ha retallat la subvenció

Carles Tudurí
3 min
Asaja fa pinça amb els populars 
 I declara la guerra al Govern

PalmaL’aprovació per part del Govern de nou Zones Especials de Protecció d’Aus (ZEPA) i l’ampliació de dues de les que ja hi havia, sumada a la nova Llei agrària, ha servit perquè la patronal Asaja declari una nova guerra a l’Executiu. La patronal del sector agrícola ho va escenificar ahir a Palma amb una tractorada davant el Consolat de Mar. El PP va trigar poc, després de la protesta, a afegir-se a Asaja, fent pinça en contra del Govern per criticar les noves àrees de protecció d’aus.

A més de la Llei agrària i les ZEPA, hi ha un altre factor que pot haver influït en l’envestida d’Asaja contra l’Executiu: la recent decisió del Govern de rebutjar un recurs contra la modificació dels criteris de subvencions a les associacions agràries. El canvi havia perjudicat Asaja perquè li va retallar la subvenció: va passar de rebre 150.256 euros el 2015 a tan sols 98.106 l’any següent. Amb la desestimació del recurs, ara s’han consolidat els canvis de criteri que varen dur a la retallada. Amb tot, el gerent de l’entitat, Joan Simonet -que va ser batle del PP a Alaró-, nega cap relació entre els dos fets.

“És cert que el primer any de la legislatura aquest canvi de criteri ens va afectar, però de fet enguany hem rebut més subvenció que l’any passat. Dels 120.000 euros sol·licitats, ens n’han donat prop de 105.000”, explica Simonet, que indica que no s’ha decidit si l’entitat presentarà un contenciós administratiu contra la decisió del Govern.

En aquest context, una quinzena de tractors varen participar ahir en una protesta improvisada per Asaja a darrera hora contra l’aprovació de noves ZEPA. Consideren que les àrees de protecció d’aus perjudiquen l’activitat agrària d’alguns indrets afectats. La mesura sí que té el suport dels grups ecologistes.

En concret, l’Executiu ha aprovat a Mallorca la ZEPA de la costa nord-oest amb 560 hectàrees; la de Maristany, amb 43 hectàrees; la del Pla de Vilafranca, amb 1,732 hectàrees; la del Pla del Blanquer, amb 861 hectàrees; la de Son Real, amb 908 hectàrees, i la del Massís de Randa, amb 2.142 hectàrees.

Simonet va lliurar ahir una carta al Govern per demanar “que es torni enrere l’acord pres per declarar ZEPA les zones agràries de Mallorca sense un consens amb els afectats directament”. Abans de registrar aquesta petició, Simonet va recordar que l’aprovació fa dos anys de les àrees que ja existeixen va generar molta oposició entre pagesos i ajuntaments afectats i va mostrar sorpresa pel fet que la decisió anunciada dijous per la Conselleria de Medi Ambient s’hagi pres, segons diu, sense consultar els pagesos.

El dirigent d’Asaja manté que no estan en contra de totes les ZEPA, sinó de les que afecten les àrees de producció agrícola i la caça. Ahir va dir que no es creuen les promeses del conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, que afirma que no es perjudicarà l’activitat agrícola. “El conseller escolta i després fa el que vol. El pla de gestió d’aquestes zones no el farà ell, per tant no pot prometre res, perquè no hi serà quan comenci la gestió”, va afegir Simonet. En la carta es detalla que “algunes d’aquestes zones afecten territoris eminentment agraris”, especialment les que inclouen terrenys de Maria de la Salut, Vilafranca, Llucmajor, Porreres i Santa Margalida.

Reacció del PP

Hores després de la tractorada, el PP va criticar en un comunicat “el nou càstig del Govern al sector rural” amb l’aprovació de les ZEPA. Segons els populars, aquesta decisió “deixa en evidència la falta de diàleg del Pacte d’Armengol amb els afectats”.

El Govern insisteix que aquesta figura de protecció no suposa cap perjudici per als pagesos, sinó que possibilita que hi puguin arribar més ajudes a través del Pla de desenvolupament rural. “La declaració de ZEPA en una zona agrària comporta, de manera implícita, el reconeixement que les activitats agrícoles han estat beneficioses per a les aus”, assegura l’Executiu.

stats