Política 29/12/2015

Mas alerta la CUP que "no té tanta força" per canviar un president de la Generalitat

El president en funcions avisa que hi haurà gent que "baixarà del tren del procés" si ell fa un pas enrere

Sara González
4 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, durant l'entrevista d'aquest dimarts, 29 de desembre del 2015, a Catalunya Ràdio / @maticatradio

BarcelonaDeu diputats tenen a les seves mans portar el país a unes noves eleccions, però no canviar el president de la Generalitat ni la proposta que ha posat sobre la taula Junts pel Sí. Aquest és el missatge que ha llançat el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, als deu representants de la CUP que tindran l'última paraula per garantir o no la seva investidura a quatre dies que prenguin una decisió definitiva sobre la investidura. "Tenen molta força, però no en tenen tanta per canviar el president de la Generalitat", ha assegurat Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha volgut deixar clar que, de la mateixa manera que la CUP té dret a acceptar o no la proposta, Junts pel Sí ha de posar "límits", cosa que vol dir que no modificarà la seva última oferta. Candidat inclòs.

El número quatre de Junts pel Sí ha deixat clar que a hores d'ara la prioritat és com "protegir i com garantir" un procés sobiranista que pot "descarrilar" si el país es veu abocat a unes noves eleccions al març. Mas ha reivindicat que sense ell al capdavant del procés sobiranista hi ha tot un espai que "no s'hauria incorporat" al projecte sobiranista ni l'opció de la independència hauria obtingut un 48% de vots a favor. "Jo no sóc el problema, n'hi ha molts que ens hi hem jugat moltes coses", ha subratllat. En aquest sentit, ha recordat que va aguantar "estoicament" les crítiques rebudes per anar de número quatre a les llistes de Junts pel Sí.

El president en funcions ha volgut deixar clar que no tem encarar unes noves eleccions. "Si la CUP decideix que no hi ha investidura, sense por i sense recança anirem a eleccions", ha dit, i ha afegit que seria com una "segona volta", després que no hagi estat possible transformar el mandat que es va derivar de les urnes el 27-S. Aquest, ha afirmat, no és l'escenari que voldria, perquè hi ha molta gent que vol que el procés "fracassi". Ha subratllat, doncs, que si el país va a noves eleccions serà perquè la CUP així ho ha decidit, però que des de Junts pel Sí ja s'han fet tots els "esforços". No ha aclarit, però, si en uns nous comicis la candidatura de Junts pel Sí es tornaria a repetir, ja que, ha dit, aquesta no és la tessitura sobre la qual estan situats en aquests moments.

Com va viure l'empat de la CUP

"Em va sorprendre molt perquè no vaig entendre que es pogués arribar a empatar. He assistit a moltes votacions i amb tanta gent un empat és molt complicat", ha sentenciat Mas en ser preguntat per com va viure l'assemblea que la CUP va celebrar diumenge passat a Sabadell. Ha explicat que va seguir el recompte per televisió des de casa envoltat de la família. "Ells s'han volgut comptar així. Això els porta a haver de prendre una decisió", ha deixat anar.

L'argument de les retallades i dels casos de corrupció

Un dels arguments dels partidaris de la CUP de no investir Mas és la política de retallades que s'ha dut a terme en els darrers anys. El president ha defensat que no va tenir "més remei que fer-les", i ha recordat que fins i tot aquells que van criticar "l'austericidi" a Europa, com el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, també estan fent retallades. "Si Artur Mas representa la dreta vol dir que Catalunya és un país de dretes? No hi ha cap estudi sociològic que ho demostri. CDC representa un espai de centre", ha insistit.

Sobre els casos de corrupció que en els darrers mesos han esquitxat CDC, Artur Mas ha lamentat que hagin estat "tremendament magnificats" des que el seu partit es va implicar en el procés sobiranista.

L'escenari després del 20-D

El president en funcions ha explicat que no ha parlat amb Mariano Rajoy després de les eleccions del 20-D, però que els dirigents de Democràcia i Llibertat sí que estan tenint contactes amb el PSOE i Podem a Madrid. Mas ha donat "valor" al fet que una formació d'àmbit estatal, com la de Pablo Iglesias, defensi el referèndum, però ha advertit que aquesta reivindicació pot ser "un brindis al sol" si no té cap altre aliat.

La recta final fins al 10 de gener

El president de la Generalitat en funcions resta pendent de la decisió que la CUP ha de prendre el pròxim dissabte. L'assemblea de Sabadell que van celebrar els cupaires va deixar en mans del consell polític i el grup d'acció parlamentària la decisió final de si investir o no Artur Mas i acceptar la darrera proposta que Junts pel Sí va posar sobre la taula. El consell polític està format per representants de les assemblees territorials –les 13 agrupacions d'assemblees locals– i el secretariat nacional –l'òrgan que porta el dia a dia a la formació–, i s'ampliarà a representants de les organitzacions que formen part de la Crida Constituent. En total, una setantena de persones.

Per ara, la mesa del Parlament va decidir aquest dilluns reservar de manera "preventiva" l'agenda per un possible ple d'investidura la setmana de Reis. El discurs d'Artur Mas es produiria el dia 4 de gener, i la primera votació, el dia 5. A la primera volta, l'actual president en funcions necessitaria majoria absoluta per ser investit i, per tant, com a mínim sis vots favorables dels cupaires –per arribar als 68 diputats–. Si no s'obté prou majoria, la segona votació es faria 48 hores després –el 7 de gener–, en la qual només es requeriria la majoria simple –amb dos vots a favor de la CUP i l'abstenció de la resta, Mas seria president–. Si en aquest escenari tampoc aconsegueix majoria, el 10 de gener es convocarien automàticament eleccions per al mes de març.

stats