Política 20/02/2018

Artur Mas queda en llibertat sense fiança tot i reivindicar que el referèndum de l'1-O va ser "real"

Neus Lloveras també queda lliure després que les acusacions no hagin demanat mesures cautelars

Ot Serra / Dani Sánchez Ugart
4 min

MadridArtur Mas surt del Tribunal Suprem en llibertat sense fiança. Després de tres hores entre l'interrogatori i la vista per abordar mesures cautelars, el jutge Pablo Llarena ha decidit deixar l'expresident de la Generalitat en llibertat i només li ha imposat estar localitzable sempre que el citi. L'acusació popular en la causa per rebel·lió al Tribunal Suprem, representada pel partit d'extrema dreta Vox, havia sol·licitat presó sota fiança d'un mínim de 60.000 euros per a l'expresident de la Generalitat, mesura que el jutge va dictar aquest dilluns per a Marta Rovira. La fiscalia també s'ha adherit a les peticions de Vox.

En declaracions als mitjans a la sortida del tribunal, Mas ha explicat que "hi va haver un referèndum i que va ser real" però que "la declaració d'independència va tenir un valor simbòlic". L'aleshores president del PDECat era un dels partidaris de convocar comicis, i així ho ha fet saber al jutge, a qui ha assegurat que no sap per quin motiu Carles Puigdemont va aparcar a última hora la possibilitat d'anar a eleccions. L'expresident ha admès que hi havia reunions per "definir estratègies" però no un comitè estratègic. "Se'ns convocava a reunions informals amb composició de persones variable on es parlava de política", ha apuntat.

A més, en l'interrogatori ha subratllat que les institucions catalanes han intentat el diàleg i la negociació amb l'Estat però que "no hi ha hagut contrapartida". De fet, ha explicat al jutge que mentre ell era president hi havia un triangle negociador amb Mariano Rajoy i l'ex secretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba. Mas ha deixat clar a Llarena que defensa la sobirania de Catalunya i "fins i tot la independència".

Després ha estat el torn de Neus Lloveras, que ha quedat en llibertat després que ni la fiscalia ni Vox hagin demanat mesures cautelars per a ella. L'expresidenta de l'AMI ha assegurat en declaracions als mitjans que "hi havia molta confusió" sobre el paper de l'entitat municipalista, i ha asseverat que "no tenia res a amagar". Lloveras ha sortit del Suprem aplaudida per la comitiva de suport i ha fet saber als assistents que "ha anat tot molt bé". "Moltes gràcies!", els ha exclamat.

Els dos citats d'aquest dimarts han agafat el relleu de Marta Rovira i Marta Pascal, que ahir van sortir en llibertat del Suprem. Mas i Lloveras són els últims dels sis nous investigats que visitaran el jutge instructor de la causa per rebel·lió, després que Anna Gabriel anunciés en una entrevista al diari suís 'Le Temps' que s'exilia.

L'expresident de la Generalitat ha arribat al Suprem enmig d'una gran expectació mediàtica i un desplegament policial encara més extens que el de dilluns. Ho ha fet abraçat també per les desenes de representants dels partits sobiranistes que un dia més s'han acostat fins a les portes del tribunal per donar suport als encausats, tot i que de manera menys nombrosa que en les anteriors jornades de declaracions. Marta Pascal encapçala un gran desplegament de membres del PDECat format per diputats al Congrés i senadors, l'expresident de l'ACM Miquel Buch i l'actual president, David Saldon, així com membres de JxCat. El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, també s'ha sumat a la mobilització, així com diputats i senadors d'ERC. No ha fet acte de presència ningú de la CUP. Qui sí que ha rebut Mas és l'extrema dreta, amb una desena de persones amb banderes de la Falange i crits de "Mas, traidor, tu sitio es la prisión".

Manifestants d'extrema dreta amb banderes de la Falange, prop del Suprem

Lloveras ha arribat pocs minuts abans de les 11.00 h entre crits de "terrorista separatista" dels manifestants ultradretans, barrejats amb els de "no estàs sola" de la comitiva de suport als líders independentistes.

Neus Lloveras arribant al Tribunal Suprem

Tots dos van renunciar als seus càrrecs -Mas va deixar la presidència del PDECat- per afrontar l'embat judicial de l'Estat, i caldrà veure si seguiran una estratègia semblant a la que aquest dilluns van proposar Rovira i Pascal: desmarcar-se de Carles Puigdemont, la figura en qui té els ulls posats el magistrat i que ha servit de pretext per mantenir empresonats Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

El senador Josep Lluís Cleries ha mostrat el seu "escalf" a Mas i Lloveras en nom del PDECat i ha demanat que la "justícia s'escrigui en majúscules", cosa que, al seu entendre, implica també que d'una vegada per totes s'aixequi la presó provisional per als presos polítics. En el cas de Mas, Cleries ha subratllat que no tenia funcions executives i que el seu encausament respon a la "voluntat d'humiliació".

L'exili d'Anna Gabriel

Sobre Gabriel, Cleries ha assegurat que el PDECat "respecta la seva estratègia". "Cadascú sap què és millor", ha remarcat Cleries, que ha confiat que si la justícia actua amb "llibertat de moviments" la decisió d'algunes persones no necessàriament ha d'afectar les altres. Des de Junts per Catalunya, el portaveu, Eduard Pujol, ha vist amb optimisme la decisió de l'exdiputada de la CUP: "A partir d'ara tindrem un nou altaveu per explicar la situació". Al seu torn, la diputada d'ERC al Congrés Ester Capella ha considerat que "totes les estratègies són vàlides per demostrar que es tracta d'una gran causa política contra l'independentisme". Capella ha apuntat que no sap si l'absència de Gabriel pot afectar la resta d'encausats i fonts de JxCat han assenyalat que és incert que hi pugui tenir incidència.

stats