PLA DE GOVERN
Política 12/06/2013

Artur Mas pensa resistir fins a 2016 hi hagi consulta o no

Renova la invitació a ERC i PSC a assumir part del desgast de governar

Roger Mateos
3 min

BarcelonaAmb un inevitable xoc institucional amb l'Estat per la consulta d'autodeterminació i una CiU més enfonsada que mai a les enquestes, el president de la Generalitat va voler tallar en sec les especulacions sobre un possible final sobtat de la legislatura. D'entrada, va presentar el pla de govern 2013-2016, un document ple d'inconcrecions on es fixen els 77 objectius estratègics que es marca l'executiu català per a aquest quadrienni. Però Mas va complementar la seva intervenció amb una declaració d'intencions verbal, no escrita, tant o més reveladora del rumb que vol traçar.

Tot el mandat

Mas vol consumir tot el seu mandat encara que abans hi hagi consulta

La primera legislatura del govern Mas va durar només dos anys. La riuada de gent que demanava la independència en l'última Diada va portar-lo a avançar els comicis dos anys abans del previst. Això és justament el que ara vol evitar. El seu propòsit és esgotar els quatre anys de mandat i ni tan sols el fet de celebrar una consulta un o dos anys abans obligaria a modificar el calendari. Si el poble de Catalunya fos consultat sobre el seu futur el 2014, com està inicialment previst a l'acord d'estabilitat signat per CiU i ERC, Mas creu que la legislatura no s'hauria d'interrompre llavors, sinó que caldria obrir un període de negociació amb l'estat espanyol per trobar una sortida d'acord amb el resultat de les urnes.

Els motius de Mas per reivindicar ara la necessitat d'esgotar la legislatura són diversos. Des de les eleccions del 25 de novembre -que van suposar el retrocés de CiU de 62 a 50 escons tot i haver aspirat a la majoria absoluta- penja sobre Mas una imatge de fragilitat, pal·liada només parcialment pel suport extern dels 21 diputats d'ERC, molt vigilants davant de qualsevol temptació d'alentir el procés cap a l'estat propi. Per tant, elGovern necessita enterrar tota sensació de provisionalitat i garantir que encara té tres anys i mig al davant.

Un altre motiu

Mas té un altre motiu, més prosaic però igualment de pes, per evitar unes eleccions anticipades a curt o mitjà termini: CiU apareix ensorrada a totes les enquestes, fins i tot per darrere de l'Esquerra d'Oriol Junqueras, i no té més remei que confiar en una remuntada al final del mandat. El president de la Generalitat té dipositades certes esperances que aviat arribi un "canvi de tendència" que doni un tomb a la corba de l'atur i s'activi la recuperació econòmica. "Encara no la tenim a la vista, però acabarà arribant i hem d'estar preparats", va remarcar ahir.

El problema d'aquest desig de Mas d'estirar la legislatura fins al 2016 és que això no depèn només d'ell, i així ho va reconèixer en la seva roda de premsa al Palau de la Generalitat. L'únic que podria fer variar els seus plans, va aclarir, és que el Govern perdés el suport estable d'ERC i no trobés cap altre soci per prolongar un temps més el seu mandat.

El president de la Generalitat obre les portes del seu executiu però admet que no ho acceptaran. Al març el president ja va convidar ERC i el PSC a entrar alGovern i coresponsabilitzar-se de la gestió del dia a dia. La resposta va ser negativa. Ahir ho va tornar a intentar i fins i tot es va mostrar obert a sumar esforços també amb els agents econòmics i socials, sempre que no demanin "impossibles". Segons Mas, en els pròxims temps caldrà "sobreviure" a moments complicats, econòmicament i políticament, i a parer seu un govern de coalició podria fer-hi front amb més garanties d'èxit. Republicans i socialistes, va afegir, hi podrien encaixar perquè accepten el dret a decidir -malgrat els matisos del PSC- i perquè han tingut responsabilitats de govern i poden entendre les urgències i dificultats actuals. Només va posar-hi una condició, dirigida explícitament als socialistes: si la seva exigència és aturar la construcció d'estructures d'estat, no hi haurà entesa.

El mateix Mas, però, va reconèixer que ara per ara "no hi ha cap mena de possibilitat" de veure consellers del PSC a la Generalitat, perquè els de Pere Navarro "pensen que ara no els convé, i hi tenen tot el dret". I els d'Oriol Junqueras ja han dit per activa i per passiva que se senten còmodes amb el seu suport extern al Govern. Ahir mateix, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va advertir que per decidir-se a fer un pas més caldrà que CiU accepti abans "concretar l'horitzó de la consulta i els escenaris previstos". Per ara, Mas no es tanca a formalitzar la petició d'un referendum.

stats