Política 17/11/2018

Torra assegura que no hi ha "alternatives" a fer efectiva la República

La portaveu del Govern situa els ajuntaments com l'únic "èxit" de la transició democràtica

Acn
4 min
Torra assegura que no hi ha "alternatives" a fer efectiva la República

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dissabte que no hi ha "alternatives" i que cal "avançar" en fer efectiva la República. Durant la cloenda de la vintena assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a Sant Celoni (Vallès Oriental) i després de l'Espai de diàleg d'aquest divendres, Torra ha afirmat que en haver estat "tant a prop" de la llibertat ara no "ens podem acontentar amb un 24% o un 72,5% de llibertat" perquè "ja no ens valen molles ni pans, sinó que volem el forn sencer".

En aquest sentit, el cap de l'executiu ha situat les properes eleccions municipals com un pas "essencial" per fer efectiva la República i ha donat el seu suport als "alcaldes del primer d'octubre" per guanyar els comicis. El president ha començat la seva intervenció agraint als alcaldes i alcaldesses haver "estat al costat" de les institucions catalanes. Així, s'ha mostrat convençut que hi "tornaran a ser" en cas que sigui necessari. "Us vull donar les gràcies per ser els alcaldes del primer d'octubre. Sou i sereu els batlles de la llibertat, la millor garantia per culminar el repte que tenim de fer efectiva la República", ha constatat.

Tot seguit, Torra ha parlat dels que, al seu entendre, són els tres grans consensos del país: els valors republicans, la no tolerància a la repressió i a la judicialització contra decisions polítiques "defensades sense violència" i l'exercici del dret a l'autodeterminació. En aquest punt, ha fet una crida a deixar de banda les "discrepàncies" i a vetllar pel "prestigi" de les institucions catalanes i del món local.

Una vegada més, Torra ha lamentat la "persecució" dels exconsellers del govern Puigdemont i ha agraït que des de l'ACM i el món local s'hagi contribuït a "obrir les vies" del procés amb les primeres consultes d'independència. "Vau entendre que al poble se li havia de donar la veu. Gràcies pels coratges, la passió i els somnis", ha conclòs. "Ara us necessitem un altre cop al costat de la llibertat, per fer efectiva de República catalana per a tothom", ha afegit.

Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Muncipis, David Saldoni, ha explicat que a l'assemblea s'ha parlat de la llei de territori, del decret menjador, de les escoles bressol i els pagaments de 0 a 3 anys, del pla d'inversions pel món local, dels menors no acompanyats i d'altres qüestions que els "afecten dia a dia". Per això, ha dit que des de l'ACM es volen buscar "comuns denominadors" entre ajuntaments per posar temes de l'agenda local damunt la taula.

Per això, ha demanat al president Torra que cal que el Parlament aprovi uns pressupostos catalans per aquest 2019. Uns números que per Saloni han de donar resposta a les necessitats dels consistoris. "L'agenda nacional i l'agenda social són la mateixa cara de la moneda. És important tenir un Govern i un Parlament alliberats perquè puguin fer polítiques per transformar la vida dels ciutadans", ha expressat.

Prèviament, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha apostat per "empoderar" el món local perquè sigui un veritable "soci real" de la Generalitat amb "poder de decisió" en els assumptes que els afecten. Durant la inauguració de l'assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Artadi ha fet una crida als alcaldes a defensar els drets i les llibertats i a fer pedagogia per no normalitzar la "injustícia espanyola" davant d'un Estat que, al seu entendre, ha perdut "el pudor" i la "vergonya".

"Vivim en un moment que la farsa de la Transició exemplar ha caigut i s'ha destapat la injustícia espanyola amb una monarquia hereva del franquisme", ha constatat. De fet, la portaveu ha afirmat que l'únic "èxit" de la Transició han sigut els ajuntaments, perquè és l'administració més "propera" i compromesa amb el territori i amb els drets dels ciutadans.

Artadi ha iniciat la seva intervenció agraint als ajuntaments la seva tasca per donar suport a la ciutadania en l'època de més dificultat econòmica, durant la celebració de l'1-O i mentre va durar l'aplicació de l'article 155. Tot seguit, ha explicat que des dels primers ajuntaments democràtics després de la mort de Franco s'ha avançat "molt" en el desenvolupament de serveis i en "recosir" les ciutats. "En 40 anys tot ha canviat molt a la societat. Han canviat les prioritats i les preocupacions, i ara tenim reptes als quals hem de donar resposta entre tots", ha destacat.

Per donar "solució" als reptes actuals de la ciutadania, per a la consellera cal que la Generalitat i el Parlament "cedeixin poder" a les administracions locals i que aquestes tinguin més "veu" i puguin esdevenir un "contrapoder" en igualtat de condicions. "No tindrem cohesió social si no tenim cohesió territorial", ha avisat. Després de dir que la connectivitat ha canviat la societat i que ara la tecnologia permet noves formes de negoci, ha assegurat que cal aprofitar-ho per construir un país "més just" en benefici de tothom.

La portaveu del Govern ha criticat la "vulnerabilitat" de la ciutadania davant del "règim del 78" i ha lamentat que la llista de "greuges" sigui "molt llarga". "L'estructura de l'Estat, enlloc de treballar pel dret de la ciutadania i pel progrés de tots, treball pels privilegis d'uns quants", ha exclamat.

stats