Política 02/03/2020

Arrimadas s'imposa amb claredat a Igea en una votació clau just abans de les primàries

Aconsegueix el 78% dels compromissaris que definiran la nova estratègia de Ciutadans

Anna Mascaró
3 min
Inés Arrimadas i Francisco Igea, dilluns passat a Valladolid.

BarcelonaInés Arrimadas ha superat aquest dilluns amb contundència el primer test per liderar Ciutadans assegurant-se el control del congrés del partit. La llista oficialista, Unidos y Adelante, ha aconseguit 277 compromissaris de cara a l’assemblea extraordinària del partit que se celebra els pròxims 14 i 15 de març, el 78% del total. En canvi, la candidatura Cs Eres Tú, impulsada pel sector crític, liderat pel vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, es queda amb només 21 compromissaris. A més, els afiliats han escollit 57 delegats independents –alguns fidels a Arrimadas però crítics amb la gestora, altres oficialistes i altres alineats amb Igea.

Aquesta votació és prèvia a les primàries per designar el líder del partit –que se celebren el pròxim cap de setmana– i té caràcter intern: servia per triar els delegats de les bases –els anomenats compromissaris– que definiran el nou full de ruta ideològic i estructura interna de Cs en l’assemblea extraordinària. A part de donar pistes sobre el model de partit preferit per les bases, clarament continuista, la votació dels compromissaris també serveix per comprovar la correlació de forces interna al partit abans de les primàries en què els afiliats decidiran entre Arrimadas, Igea i un militant de base, Ximo Aparici. "Els afiliats han parlat i han decidit que la majoria dels compromissaris formin part de la candidatura d’Unidos y Adelante", ha explicat el diputat català i secretari de comunicació del partit, David Mejía.

Decepció entre els crítics

En qualsevol cas, la votació en què es batrà amb Igea per la presidència dona marge a uns resultats més ajustats, ja que el sistema per a l’elecció dels compromissaris és majoritari, és a dir, que eren escollits els més votats per la militància (a Catalunya, per exemple, els 26 més votats). "Si nosaltres proposéssim aquest sistema per a la nació, Cs no tindria ni un regidor", ha afirmat Igea a Espejo Público, carregant contra el sistema d'elecció. De fet, Ciutadans és un partit que tradicionalment ha criticat el sistema electoral a Espanya i a Catalunya perquè considera que sobrerepresenta els partits grans.

Des de la plataforma de crítics Cs Eres Tú insisteixen que "hi ha partit" malgrat la frustració davant aquests resultats. Barcelona, un dels puntals del sector díscol, en què Igea havia aconseguit que nombroses agrupacions votessin a favor de l’esmena a la totalitat contra els estatuts i que quatre diputats catalans se signifiquessin contra la gestora, els resultats no han acompanyat les expectatives. Cs Eres Tú no ha aconseguit cap compromissari a Catalunya.

"Des de la gestora s’ha buscat vincular la figura d’Inés Arrimadas a la votació dels compromissaris com si s’estigués escollint la presidència del partit i no és així", lamenta la diputada María Valle –que ha sigut la compromissària crítica més votada a Catalunya, amb 288 vots. Creu que els resultats no reflecteixen "la il·lusió que estem generant en els actes". "Hem vist molta gent en contra de diluir-se en el PP", insisteix. El seu company de grup Antonio Espinosa recalca que el sistema ha afavorit des de l’inici els oficialistes: "El sistema no representa les minories". Segons dades recollides pels crítics, en províncies com Barcelona han obtingut el 29% dels suports davant del 62,2% dels oficialistes i del 7,2% dels independents, però això no s’ha vist representat en un nombre proporcional de compromissaris. "Precisament per això sempre hem demanat un canvi de model", ha lamentat. Des de la gestora no han desgranat les dades per candidatures. Segons el seu president, Manuel Bofill, no les tenen perquè "reglamentàriament només hi ha candidats individuals".

Sigui com sigui, les votacions han sigut un bon termòmetre de les bases. En els pròxims dies els crítics s’esforçaran en sumar de cara a les primàries, tot i que cada vegada està més clar que Arrimadas parteix de la pole position.

stats