Política 19/11/2017

Arrimadas: “Vull ser la presidenta dels independentistes”

Rivera diu que el 21-D és una "oportunitat" única per liquidar el "verí" nacionalista

Acn
2 min
Arrimadas: “Vull ser la presidenta dels independentistes, també els considero catalans de primera”

BarcelonaDes del mateix lloc on van presentar-se com a partit polític ara fa gairebé onze anys, el Teatre Tívoli, ahir Ciutadans va anunciar que surt a guanyar les eleccions del 21 de desembre. La cap de llista de Ciutadans i fins ara cap de l’oposició, Inés Arrimadas, es va presentar com la candidata que vol “ser presidenta de tots els catalans”: “També dels independentistes, perquè a ells també els considero catalans de primera”.

Així, va demanar que els catalans “no se la juguin amb una ruleta russa” a les eleccions i votin opcions que poden acabar pactant amb els sobiranistes, en relació al PSC. “Hi ha altres partits que, a la que et despistes, fan un tripartit o van amb els que munten el 9-N”, va etzibar, en al·lusió al pacte entre Ramon Espadaler, ex d’Unió, i els socialistes.

Al seu torn, el president del partit, Albert Rivera, va elevar el to i va cridar a aprofitar el 21-D per “posar fi al nacionalisme i a la seva idea caduca”, que va definir com “un verí que pot fer emmalaltir Europa”. “Davant del nacionalisme, el que es necessita és patriotisme civil, no més nacionalisme”, va afirmar Rivera, que també veu les eleccions catalanes com uns comicis clau per a l’Estat. Segons la direcció del partit taronja, el que cal fer per aturar els independentistes és no donar-los opció de tocar el poder. “Volen amagar el que han fet, però són els mateixos i es presenten un altre cop, i si tornen a governar tornaran a fer el mateix”, va avisar Arrimadas.

Davant d’aquest escenari, el líder del PP, Xavier García Albiol, va avisar ahir que els consellers empresonats quedaran en llibertat només si “acaten la Constitució, respecten l’estat de dret i reconeixen el 155 i la tasca que ha fet el govern d’Espanya”. “Si això no passa, no hi pot haver cap mesura de gràcia”, va apuntar en un acte de partit a Salou.

Iceta reclama diàleg

Les paraules d’Albiol arriben després que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, manifestés que espera que els consellers abandonin la presó aviat. El líder dels populars, com també va fer Ciutadans, va acusar Iceta de ser massa flexible amb els postulats independentistes i li va retreure que faci de “redemptor de l’independentisme i adopti una “actitud paternalista”.

Davant les crítiques de Cs i el PP, Iceta va reclamar novament “diàleg” entre els que pensen diferent per poder “modificar, ni que sigui lleument, les posicions de partida d’uns i altres”. Iceta va reivindicar així la figura d’Ernest Lluch, durant l’homenatge anual a la figura del dirigent socialista assassinat per ETA.

Qui també provarà de fugir de la polarització electoral és Catalunya en Comú. El seu candidat, Xavier Domènech, va dir ahir que la seva intenció és “combatre la dinàmica de blocs” parlant, sobretot, de polítiques socials.

stats