Política 22/10/2019

Cs exigeix a Sánchez que cessi el president català si vol resoldre el conflicte a Catalunya

Álvarez de Toledo defensa que li agafi el telèfon per dir-li que trenca els acords locals

Germán Aranda
3 min
Lorena Roldán, Albert Rivera i Inés Arrimadas en el míting d'aquest matí

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha tornat aquest dimarts a Barcelona. Després de fer un recorregut per diversos comerços afectats pels aldarulls de l'última setmana, el candidat ha lamentat els desperfectes i ha assegurat que reclamarà "tant a l'Ajuntament com a l'administració que es personin en seus judicials per cobrar fins l'últim cèntim dels desperfectes d'aquests cafres". A més, ha exigit al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que deixi de "demanar coses" al president de la Generalitat, Quim Torra, i "actuï" per cessar-lo en les seves funcions, ja que, al seu entendre, aquesta és l'única manera de solucionar el conflicte a Catalunya.

En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu de Ciutadans al Congrés de Diputats, Inés Arrimadas, que ha defensat aquest dimarts abans de la diputació permanent que la falta de comunicació entre Sánchez i Quim Torra no és més que un "pantomima" per a la campanya electoral. "Quina condemna ha de fer el senyor Torra si aplaudeix els violents i talla carreteres?", s'ha preguntat Arrimadas, que també ha instat Sánchez a "trencar els acords" que té amb JxCat en municipis catalans i a la Diputació de Barcelona.

Des del PP fa dies que defensen aquesta mateixa mesura i la número dos del partit, Cayetana Álvarez de Toledo, ha assegurat al Congrés que ella sí que creu que Sánchez li hauria d'haver agafat el telèfon a Torra, però "per dir-li que trenquen els pactes" i per "avisar-lo que li enviaran un requeriment per a l'aplicació de l'article 155". Álvarez de Toledo ha expressat el seu "reconeixement" a les forces policials, com ha fet també el secretari d'organització del partit, Teodoro García Egea, en un esmorzar d'Europa Press a Múrcia. García Egea ha defensat també que "el govern de Sánchez vol posar ordre a les enquestes, no a Catalunya" i ha afegit: "Que ningú esperi fermesa i determinació d'aquest govern, perquè senzillament no hi creuen".

Borràs: "Sánchez està apagat o fora de cobertura"

Per la seva banda, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, també ha criticat el president en funcions però pel motiu oposat al dels líders de dretes. "Sánchez està apagat o fora de cobertura", ha dit Borràs sobre la falta de diàleg del president espanyol en funcions, que està "sord i cec" per haver-se negat a reunir amb Torra i no li agafa el telèfon quan el president de la Generalitat el truca. La diputada, a més, ha defensat que Torra "visita tots els ferits sense discriminacions", en contrast amb un Pedro Sánchez que només va visitar l'agent de la Policia Nacional que va resultar ferit per un manifestant violent. Borràs ha lamentat que s'hagi condemnat els líders polítics per "complir el programa electoral" a una pena "que no existeix en molts països democràtics" i ha assegurat que "la sentència al Procés és política" i "fa més estret el camí cap a la política". Borràs ha insistit que Torra "condemna totes les violències" i ha titllat el govern espanyol en funcions de govern "en disfuncions".

Des del País Basc, tant el portaveu del PNB, Aitor Esteban, com la d'EH-Bildu, Mertxe Aizpurua, han defensat la necessitat de diàleg entre Sánchez i Torra. Esteban ha dit que no entén per què Sánchez i Torra no parlen, ja que "és una obligació" de les institucions, diàleg que "no vol dir que un es plegui a les posicions de l'altre". "El fet de reunir-se ja faria que la tensió baixés una mica", ha dit Esteban, que creu que Torra ha condemnat la violència de manera "contundent" i que ha defensat que "la violència a qui més mal fa és als partits nacionalistes". Esteban ha deduït que "hi haurà temes dels quals, pel moment electoral, no es podrà parlar". Aizpurua ha dit que és "inacceptable i incongruent que el govern en funcions no comparegui a la diputació permanent del Congrés per donar explicacions sobre la situació a Catalunya".

Des d'Unides Podem i En Comú Podem, tant Irene Montero com Gerardo Pisarello han defensat que es consideri l'indult com a punt de partida per a la negociació política. Montero ha considerat que és "sensat" que l'indult als líders de l'1-O condemnats "estigui, com a mínim, sobre la taula". "A Espanya s'han indultat persones que han tret tancs al carrer i terroristes d'estat", ha recordat la portaveu parlamentària. D'acord amb les declaracions de Montero a Telecinco, des de la direcció estatal s'alineen amb les paraules que ahir mateix va pronunciar el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, sobre la possibilitat de l'indult i sobre la necessitat d'eliminar el delicte de sedició del Codi Penal. "Alemanya va eliminar fa molt de temps aquest delicte del seu codi penal perquè creia que era restrictiu amb els drets", ha defensat Montero.

stats