Política 10/10/2019

El PP i Ciutadans demanen a la Moncloa "que no demani perdó" i defensi la Guàrdia Civil

Álvarez de Toledo torna a avisar el Govern i els Mossos de les conseqüències "penals" si actuen fora de la llei

Germán Aranda / Mireia Esteve
4 min
Cs dirigeix la moció de censura contra el PSC

Madrid / BarcelonaDesprés de l'episodi d'ahir a Sant Andreu de la Barca, el PP i Ciutadans han sortit en defensa de la Guàrdia Civil i han coincidit en demanar al govern de Pedro Sánchez que doni suport també a l'institut armat. De fet, tots dos partits han censurat que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, demanés disculpes -segons el departament d'Interior- als Mossos d'Esquadra per les paraules del cap de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido.

Així, la secretària d'organització, Inés Arrimadas, creu que "el que ha fet la delegada del govern és demanar perdó i defensar la Guàrdia Civil". "Li diria a la senyora Cunillera que deixi de demanar perdó i que no s'avergonyeixi de la Guàrdia Civil", ha dit la número dos de la formació taronja. "És insòlit", ha qualificat la candidata del PP a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, sobre l'actitud de Cunillera. "El que es va dir ahir en l’acte de la Guàrdia Civil és de pur sentit comú", ha assegurat. De fet, la portaveu del PP al Congrés de Diputats considera que hi va haver una "sobreactuació ideològica" dels comandaments dels Mossos d'Esquadra que es van absentar de l'acte. A les portes de la sentència de l'1-O, Álvarez de Toledo ha tornat a advertir al Govern i també els comandaments dels Mossos d'Esquadra de les conseqüències "penals" de no complir amb la legalitat. "Espero que els comandaments dels Mossos pensin molt bé el que fan i els passos a seguir [...]. No hi ha cap camí fora de la llei", ha afirmat.

La dirigent popular ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb diverses associacions i sindicats de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Després de la trobada, Álvarez de Toledo ha insistit en la necessitat de "reforçar moralment i materialment" els cossos policials que treballen a Catalunya. En aquest sentit, ha defensat l'equiparació salarial entre tots els cossos policials i "un plus territorial" per als agents que vinguin a actuar a Catalunya, a més de defensar un increment d'agents policials. "Es donen unes circumstàncies excepcionals [...], no pot ser que visquin en condicions inacceptables", ha defensat. En aquest sentit, ha tornat a avisar que el PP es dedicarà a "revertir els errors produïts al llarg de 40 anys de replegament de l'Estat a Catalunya i de l'abandonament de representants de l'Estat a Catalunya".

D'altra banda, Arrimadas ha assegurat, durant una declaració als mitjans a Madrid, que a Catalunya "l'assetjament a metges i funcionaris és constant", referint-se al vídeo publicat a les xarxes en el qual el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, esbronca als treballadors d'un hospital perquè una metge no parlava català. "No estan cada dia donant cops d'estat, però sí que es violen drets cada dia", ha dit Arrimadas, que ha afirmat que "molts funcionaris han de baixar a fer el minut de silenci pels presos perquè ¿si no qui és el guapo que es queda fora?", així com molta gent que ha de "treballar envoltada de llaços grocs" o pacients "atesos per metges amb llaços grocs".

Sindicats policials defensen les paraules de Garrido

Abans de la reunió amb representants del PP -entre els quals, el president del partit, Alejandro Fernández-, representants dels sindicats policials han defensat les paraules de Pedro Garrido. Així, en declaracions als mitjans de comunicació recollides per l'ACN, el secretari d'organització de la Unió de Guàrdies Civils de Catalunya, Francisco Javier Favorecido, ha opinat que les paraules de Garrido "no estaven fora de to" i ha confiat que la reacció dels Mossos "no vagi en detriment de la col·laboració policial que hi ha d'haver de cara als pròxims dies", quan es conegui la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Tot i això, ha garantit que no tenen "cap problema" amb la policia catalana.

José de la Fuente, representant del Sindicat Professional de Policia, ha dit que no veu "res" del discurs de Garrido "per què es puguin sentir ofesos els Mossos d'Esquadra". "Era un discurs dirigit als guàrdies civils i els seus familiars", ha assegurat, i ha afegit que la relació entre la Policia Nacional i els Mossos "és freda" perquè es van "sentir traïts" l'1 d'octubre del 2017, però que això no afecta el dia a dia.

També ha parlat el vicepresident de la Unió de Mossos per la Constitució, Ángel Gómez, que ha titllat de "brillant" el discurs de Garrido perquè "va fer un elogi dels seus subordinats", que han desarticulat "xarxes delinqüencials de terrorisme, sedició i colpisme". Per això ha censurat que la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, es posés en contacte amb la conselleria d'Interior i "demanés disculpes". "És vergonyós. Quin missatge dona? El d'un estat dèbil", ha conclòs.

Rivera, amb la "selectivitat única" i contra l'"impost de la mort"

A Salamanca, en una gira que està fent prenent canyes amb simpatitzants, Albert Rivera ha defensat la creació d'una "selectivitat única" i la fi de l'impost de successions, com està a punt d'aprovar-se en el govern del PP i Cs de Castella i Lleó. "L'impost de la mort ha mort", ha celebrat.

Rivera ha aprofitat que estava en una ciutat universitària per fer incís en els canvis que vol per a l'educació espanyola. El PP i el PSOE, ha defensat, "porten 40 anys bloquejant un gran pacte per l'educació", i s'ha preguntat "quin sentit té que hi hagi 17 selectivitats i no només una?", assegurant que "els que volen trencar Espanya condicionen l'educació". Ha defensat, també, una millora de l'"alta inspecció de l'estat" en educació als centres educatius. "No vull que una mare hagi d'anar als jutjats per tal de poder parlar en castellà a Catalunya", ha dit, així com ha defensat que l'anglès entri amb més força a l'educació primària i que la universitat estigui vinculada a la creació dels llocs de treball.

Pel que fa la governabilitat, ha preguntat a Sánchez si portarà el país a "unes terceres, quartes o cinquenes eleccions" i ha assegurat que ell serà "útil" si guanya les eleccions i que trucarà a la resta de partits "la nit després" dels comicis per tal d'arribar a grans acords per a les reformes.

Després que Sánchez anunciés subvencions per als comerciants i els agricultors afectats pels aranzels imposats pel president dels Estats Units, Donald Trump, Rivera ha assegurat que no en vol, "ni que em posin ni posar-los", i que defensarà els agricultors "des de la llibertat i no prometent subvencions". Rivera ha recordat que és fill de comerciants "que s'han esforçat" i que a Salamanca va guanyar un premi nacional de debats universitaris.

stats