Política 12/10/2018

Unes 65.000 persones es manifesten per la unitat d'Espanya a Barcelona i els organitzadors demanen llargues condemnes per als presos

L'extrema dreta crema estelades a Montjuïc. Els Mossos impedeixen que la manifestació antifeixista segueixi el recorregut previst

Xavi Tedó / Carla Fajardo
4 min
Unes titelles de Carles Puigdemont i Quim Torra, a la manifestació per la unitat d'Espanya

BarcelonaUnes 65.000 persones han participat en la manifestació per la unitat d'Espanya convocada al centre de Barcelona amb motiu del 12 d'Octubre, segons la Guàrdia Urbana. La marxa ha arrencat cap a les 11 h, encapçalada per una pancarta amb el lema "Barcelona, garant de la hispanitat". Els manifestants han baixat pel passeig de Gràcia amb banderes espanyoles i també de Ciutadans a crits de "Puigdemont a presó" i "Els carrers són de tots" fins a la plaça Catalunya, on s'han fet els parlaments.

Els organitzadors: "Ni oblit ni perdó, llargs anys de presó"

El vicepresident de l'organització convocant, Javier Megino, ha llançat un missatge contra els líders independentistes processats per l'1-O: "Ni oblit ni perdó, llargs anys de presó". Megino, que ha demanat als jutges que no siguin covards, ha afirmat que la seva organització "mai estarà en contra de cap govern d'Espanya", però sí en contra que l'executiu "tingui el suport i estigui sostingut per pocavergonyes i colpistes". El públic ha corejat Megino a crits de "Pedro Sánchez, dimissió".

Representants de Societat Civil Catalana, de Somatemps i de la Plataforma per Tabàrnia han continuat els parlaments, marcats per l'anècdota de l'aparició del suposat president del país imaginari, Albert Boadella. Boadella ha declarat "l'autonomia de Tabàrnia" i seguidament l'ha suspès, fent una paròdia de la declaració i posterior suspensió de la independència de Catalunya que va fer l'expresident Carles Puigdemont el 10 d'octubre de l'any passat. D'altra banda, el vicepresident d'Empresaris de Catalunya, Josep Bou, ha agraït la feina als que "desinfecten Catalunya de la pesta groga" i ha defensat la figura de Felip VI entre els crits de "Viva el rei" del públic.

A la mobilització hi han acudit la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas; el president del PPC, Xavier García Albiol, i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol. També han assistit a la marxa la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat; el líder del PPC a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz; el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, i el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, així com representants de Vox, entre d'altres.

Arrimadas: "Avui és un dia per celebrar el que ens uneix, per celebrar la llibertat"

Abans de començar la marxa, Arrimadas ha carregat contra la proposta de resolució aprovada al Parlament reprovant el rei. "Són insults i humiliacions que no es permeten en cap altre país democràtic", s'ha queixat, i ha reclamat a Pedro Sánchez que convoqui eleccions i deixi de governar amb els que "ataquen" la monarquia. Sobre la manifestació, ha remarcat que els últims anys s'ha fet "molt difícil" que els ciutadans puguin expressar-se amb llibertat a Catalunya, però alhora ha reconegut que "si alguna cosa bona s'ha pogut treure del Procés és que aquella majoria silenciada va trencar l'espiral del silenci i va sortir al carrer i a les urnes" amb la victòria de Cs. "Avui és un dia per celebrar el que ens uneix, per celebrar la llibertat, la solidaritat, la unió i la igualtat de 47 milions de persones", ha dit Arrimadas sobre la manifestació. Albiol i Dolors Montserrat també ho han aprofitat per responsabilitzar Sánchez de la resolució del Parlament. Per la seva banda, el secretari general de Vox, Javier Ortega, s'ha mostrat esperançat que el pròxim 12-O tots els "colpistes" estiguin "ja" complint sentències de presó "durant molts anys".

Incidents aïllats

El 324 ha denunciat que els equips de TV3 han sigut increpats durant la manifestació i que, fins i tot, hi ha hagut un intent d'agressió. La periodista de TVE ha denunciat la situació a Twitter. D'altra banda, la periodista Elise Gazengel que treballa per una cadena de notícies francesa també ha explicat a les xarxes que ha sigut increpada a la manifestació.

Els Mossos impedeixen que la manifestació antifeixista segueixi el rumb previst

Crema d'estelades a la concentració convocada per l'extrema dreta

Paral·lelament, unes 2.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– s'han mobilitzat a la mateixa hora convocades pels CDR i la Plataforma Antifeixista de Barcelona als Jardinets de Gràcia. Els Mossos han desplegat un fort dispositiu policial per evitar que la manifestació antifeixista i la unionista es trobessin i han forçat que la marxa continués pels carrers de Gràcia i de l'Eixample fins al parc de Joan Miró, on s'ha llegit un comunicat. Tot i els moments de tensió entre Mossos i manifestants, no hi ha hagut càrregues policials. L'organització juvenil vinculada a la CUP, Arran, ha denunciat l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra i del Govern i la impunitat del feixisme.

Crema d'estelades a Montjuïc

Un home amb una bandera d'Espanya increpa els manifestants de la marxa antifeixista

A més de la manifestació unionista i l'antifeixista, avui s'ha convocat la mobilització ultra que se celebra cada any el 12 d'octubre. La Falange i Democracia Nacional han organitzat la trobada a plaça Espanya a la mateixa hora que les altres manifestacions. La marxa, que ha comptat amb la participació d'unes 150 persones, ha acabat a la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc, on els manifestants han cremat estelades.

stats