Política 05/08/2019

Armengol promet que mantindrà les polítiques socials tot i que "ajustarà la despesa"

La presidenta ha assegurat en la recepció amb Felip VI que demanarà al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "allò que mereix aquesta comunitat"

Ara Balears
2 min
El rei Felip VI i la presidenta balear Francina Armengol.

PalmaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assegurat aquest dilluns que el Govern "continuarà fent" polítiques públiques de caràcter social tot i que "ajustarà la despesa", que l'any passat es va disparar fins a 240 milions d'euros, segons ha informat Efe. De fet, l'Executiu balear redactarà un Pla d'Estabilitat Financera (PEF) per al pròxim any, que haurà de presentar al govern espanyol. Així ho ha assegurat la presidenta durant l'audiència que ha mantingut amb el rei Felip VI al palau de l'Almudaina. La presidenta també ha afirmat que "sempre aprofit totes les oportunitats per continuar reivindicant allò que mereix aquesta comunitat, i així ho faré dimecres amb el president Pedro Sánchez".

Armengol ha reconegut que s'hauran de fer "alguns ajustos" financers, tot i que ha recordat que el document que el seu govern preveu redactar també l'hauran de fer altres comunitats autònomes, concretament deu governs autonòmics que ja el varen redactar per l'any 2019. La presentació del PEF no és "estranya" ni res fora de l'habitual", ha insistit la presidenta, qui ha recordat que altres comunitats han de complir les regles de despesa que va aprovar l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro sota el govern popular de Mariano Rajoy.

Així mateix, Francina Armengol ha insistit en la necessitat que Espanya tingui un nou govern i que s'aprovi el nou sistema de finançament autonòmiquic perquè es millorin els recursos econòmics de les Balears. La presidenta ha valorat positivament que "en tan sols un any" el govern socialista de Sánchez ha aprovat el nou Règim Especial de les Balears (REB).

D'altra banda, la líder socialista a les Illes ha dit que Espanya necessita "com més aviat millor" un nou govern "estable i sòlid". Sobre la possibilitat que Sánchez governi en coalició amb Unides Podem, com a les Balears, la presidenta balear ha apuntat que "cada territori és diferent", però ha destacat que és partidària que hi hagi un govern "progressista".

Respecte de la iniciativa presentada per MÉS per Mallorca per instar el govern espanyol a convocar un referèndum vinculat sobre el model d'estat, Armengol ha dit que respecta molta el que pensen altres partits, però ha afegit que "aquest no és el tema que a mi em preocupa ni molt menys; em preocupen els ciutadans i els seus problemes".

stats