PARLAMENT
Política 15/09/2018

Armengol podria anunciar dimarts l’acord per a un nou REB

Aquesta setmana es farà al Parlament el debat de política general amb un inevitable regust preelectoral

Jaume Ribas
3 min
La presidenta Armengol, amb Company de fons, durant el debat de política general del 2017.

PalmaLa presidenta Francina Armengol i tots els grups del Parlament de les Illes Balears estan enllestint la preparació del debat de política general. Es tracta, segurament, del debat parlamentari més important de la legislatura. El debat de política general és l’equivalent al debat que es du a terme al Congrés espanyol i el debat sobre l’estat de la Unió que té lloc al Parlament Europeu, un clàssic de molts règims parlamentaris. En aquest cas, l’esdeveniment polític cobra una rellevància especial: és el darrer de la legislatura i succeirà a només vuit mesos de les eleccions municipals, insulars i autonòmiques de maig del 2019. La mesa de la Cambra tramità sense cap impediment l’avançament per a dimarts i dimecres de la setmana que ve sol·licitat per la presidenta, perquè correspon a ella la potestat per decidir-ne la data. L’avançament ha obligat els grups a accelerar la preparació del debat i els més petits, com Ciutadans, hi han posat traves.

L’avançament del debat també ha estranyat altres grups, com El Pi. El seu president, Jaume Font, creu que Armengol l’hauria d’haver fet més tard per poder fer millor balanç de la legislatura, però que l’ha avançat perquè “té por que les diferències amb els seus socis siguin cada vegada més evidents per la proximitat de les eleccions i també té por que la inestabilitat del govern de Pedro Sánchez li passi factura”. El grup socialista, en canvi, assegura que l’avançament vol evitar les “temptacions d’alguns de convertir-lo en un debat preelectoral”.

En qualsevol cas, el debat es durà a terme en tres sessions: dimarts dia 18 de setembre, la presidenta pronunciarà el discurs, segurament de poc més d’una hora; dimecres dia 19, Armengol escoltarà els grups i els respondrà un per un i, finalment, dimarts dia 25 s’enllestirà el debat i es votaran les resolucions que hagin pactat els grups.

Aquestes resolucions no són vinculants i el Govern pot incomplir-les sense que passi absolutament res, però serveixen perquè el legislatiu marqui el rumb de l’Executiu i perquè els grups puguin exigir compromisos a la presidenta i als consellers. Armengol ha decidit avançar el debat més d’un mes, ja que l’any passat, el 2017, el debat de política general va tenir lloc les dues darreres setmanes d’octubre.

Un nou REB?

“Hi haurà un anunci. La presidenta se’l guarda per a ella, però seria estrany que no n’hi hagués cap”, apunta una veu del Pacte. A l’oposició ho tenen més clar: la presidenta ha avançat el debat per anunciar un acord amb l’Estat que permetrà aprovar un nou Règim Especial per a les Balears (REB), l’anhelat paquet d’inversions i mesures fiscals especials per a les Illes que durant tota la legislatura ha estat encallat. El vaticini el va fer la portaveu dels conservadors, Marga Prohens. A més a més, Prohens creu que, després d’haver fet un discurs “d’oposició al PP” l’any passat, “només li queda l’opció d’anunciar l’aprovació del nou REB”.

Aquesta setmana, la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va donar aire a la teoria de Prohens quan es reuní amb el Ministeri per “accelerar” l’acord sobre el REB, però la portaveu del Govern, Pilar Costa, no va voler avançar res.

El PP no aclareix si Company exercirà de cap de l’oposició

El Partit Popular, la principal força de l’oposició, no ha revelat encara qui exercirà de portaveu durant el debat de política general. El president del partit conservador, Biel Company, només intervé al Parlament en comptades ocasions i qui ho sol fer és la portaveu parlamentària del grup, Marga Prohens. Prohens assegura que la formació prepara el debat “en equip”, “que és com sempre fa feina el PP”, afegeix. Biel Company va prendre la paraula durant el debat de política general de l’any passat i va mantenir el seu primer cara a cara amb la presienta com a cap de l’oposició. També ho ha fet, només de manera puntual i intermintent, durant aquest darrer període de sessions, però ha evitat ser la cara visible del PP a la Cambra autonòmica.

Així doncs, el president del principal partit de l’oposició ha evitat exercir de cap de l’oposició i, a pocs dies del debat més important de la legislatura, encara no ha aclarit si assumirà aquest paper.

stats