NOU GOVERN
Política 08/06/2018

Armengol, sense ministres i a l’espera

El PSIB prioritzarà l’aprovació del Règim Especial per a les Balears en les reunions amb el nou govern

Jaume Ribas
4 min
Armengol, sense ministres i a l’espera

PalmaEl nou govern espanyol de Pedro Sánchez compta, de moment, amb poca presència balear. Cap dels 17 ministres és de les Illes, tot i el suport del PSIB a la maniobra de Sánchez per fer una moció de censura que desallotjàs Rajoy de la Moncloa, que es va escenificar fins i tot amb la presència de la presidenta del Govern i secretària general del PSIB, Francina Armengol, a la votació al Congrés.

A l’espera que es nomenin tots els secretaris i subsecretaris d’Estat, l’únic alt càrrec del PSIB al govern de Sánchez és la nova secretària d’Estat de la IMSERSO, la palmesana Carmen Orte.

La majoria de les veus del PSIB assenyalaven, després que Sánchez aconseguís la presidència del Govern que la Secretaria d’Estat de Turisme seria un bon lloc per col·locar un membre de la federació dels socialistes balears. Els rumors i una bona part de les fonts apunten a la diputada al Parlament Bel Oliver, ja que els socialistes no volen fer canvis a les conselleries.

La Secretaria d’Estat de Turisme dependrà del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que liderarà Reyes Maroto. Maroto és actualment diputada a l’Assemblea de Madrid i experta en pressupostos.

REB sí; i finançament?

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va assegurar ahir que plantejarà al nou president espanyol la “urgència” de pactar una nova llei de Règim Especial per a les Balears (REB).

La reunió d’Armengol amb Sánchez es farà “immediatament” en el marc de les trobades amb tots els presidents autonòmics que mantindrà Sánchez, tot i que de moment no hi ha una data tancada.

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, que per primera vegada en aquesta legislatura es va fer a Menorca, la presidenta va afirmar que ja ha parlat “amb diferents ministres” i més tard va anunciar per Twitter que també havia pogut parlar amb el president. Armengol confia que el nou govern espanyol mantindrà “un diàleg absolutament diferent” amb els presidents autonòmics i ha destacat les semblances entres les prioritats dels programes dels dos governs, que ha centrat en “la lluita contra la precarietat laboral, la violència de gènere, la desigualtat salarial i una aposta per la transició energètica”.

En les seves intervencions públiques, Armengol ha deixat clar que la prioritat del Govern balear una vegada format el govern de Sánchez és acordar un nou Règim Especial per a les Balears (REB). La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va qualificar d’irrenunciable el REB i va explicar que el punt de partida per a les negociacions seria el text pactat amb Cristóbal Montoro, tot i que s’intentarà aconseguir millores per a les Balears.

Veus de MÉS diuen que l’estratègia del PSIB és prioritzar l’aprovació d’un REB al més favorable possible ja que no confien que es pugui tirar endavant una reforma del sistema de finançament durant el màxim de dos anys de legislatura que tindrà el president espanyol.

A més, la nova ministra d’Hisenda i responsable del sistema de finançament autonòmic, María Jesús Montero, ha rebut diverses crítiques per haver qüestionat l’aplicació del principi d’ordinalitat, és a dir, de la proposta que les comunitats de l’Estat que més aportin siguin també les que més rebin, quan era consellera de la Junta d’Andalusia. Les Balears, en canvi, reclamen que s’apliqui aquest principi i Armengol va defensar ahir que Montero “ara és ministra” i que vetllarà pels interessos de tots.

La Delegació del govern

El canvi de govern a l’Estat afectarà la Delegació del govern a les Balears, que fins ara ocupava Maria Salom, del PP. Les delegacions del govern depenen directament de la presidència del govern espanyol i són considerades alts càrrecs. De fet, tenen el mateix rang que els subsecretaris d’Estat.

El delegat del govern de Sánchez serà elegit pel president, però tradicionalment s’ha escoltat la proposta de l’executiva del PSIB. Ahir, Francina Armengol no va voler desvelar encara quin candidat havien proposat o proposarien els socialistes.

La presidenta va dir que el partit optaria per algú amb “capacitat per anar a Madrid a defensar els interessos de les Illes Balears” i que no utilitzi la institució per atacar el Govern, de la qual cosa ha acusat Maria Salom. Alguns dels noms que podrien tenir en compte al PSIB són el de l’expresident i actual senador Francesc Antich i del diputat Vicenç Thomàs.

Carmen Orte, alt càrrec de Sánchez

La palmesana Carmen Orte va ser nomenada directora general de l’Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO), que pertany al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social de la nova ministra socialista Carmen Montón.

Orte és secretària general de l’agrupació socialista del Ponent de Palma, però, a més, té una important formació acadèmica. És llicenciada en Psicologia i doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de les Illes Balears. A més, va crear la Universitat Oberta per a Majors el curs 97-98 i la va dirigir fins al 2013. També va crear l’Anuari de l’Envelliment de les Illes Balears el 2006 i l’ha dirigit fins enguany. Així mateix, Orte ha desenvolupat altres càrrecs com a professora.

La nova directora general de l’IMSERSO és investigadora especialitzada en gerontologia, molt centrada en l’aprenentatge al llarg de tota la vida.

Carmen Orte és, de moment, l’única cara balear del govern. El PSIB no ha aconseguit col·locar cap dels 17 ministres i, tot i que la majoria dels secretaris d’Estat encara no estan nomenats, Orte és l’únic alt càrrec balear que es coneix de moment.

stats