Política 17/09/2018

Armengol revelarà aquest dimarts si s'ha tancat l'acord pel nou REB

La presidenta protagonitza la primera sessió del debat de política general on, segons el PP, s’espera l’anunci

Sabrina Vidal
3 min
Armengol durant la sessió de control al Parlament.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, podria revelar aquest dimarts el possible tancament de l'acord pel nou REB durant la primera sessió del debat de política general.

Tot i que el Partit Popular ha dit de manera reiterada que la confirmació de l'acord es produirà aquest dimarts, el portaveu del grup parlamentari PSIB-PSOE, Andreu Alcover, va afirmar aquest dilluns que creu que no hi haurà cap anunci en relació amb el Règim Especial de les Illes Balears.

A Andreu Alcover no li consta, va comentar just un dia abans del discurs de la presidenta Francina Armengol. “Demanam a l’oposició que no intenti enfangar el debat”, va exigir, i va assegurar que aquestes declaracions són un intent “barroer” de “boicotejar” el darrer debat de política general de la Comunitat, que començarà dimarts al Parlament.

“El PSIB no sap què anunciarà la presidenta, però el Govern diu que encara està negociant”, va declarar Alcover. “Si finalment ho anuncia, el PP ja ho hauria dit, i si no ho fa, serà un fracàs

Partit Popular

I és que “l'única opció que té la presidenta Armengol per salvar un Govern agònic" és anunciar que s'ha signat "o se signarà demà passat" un Règim Especial Fiscal de les Illes Balears. La portaveu del grup parlamentari popular, Margalida Prohens, es va mostrar convençuda que aquest dimarts es farà l'anunci durant el debat de política general, alhora que assegura que "tenim un bluf de presidenta". Allò que no ha aclarit és qui del seu partit –o bé ella o el president del PP, Biel Company–, protagonitzarà el debat. "Els protagonistes no som nosaltres", va assenyalar, en qualsevol cas.

Margalida Prohens va lamentar que "per un tema ideològic" no s'aprovàs el REB abans de l'estiu, malgrat que –apunta– "la consellera Cladera ja tenia un document final, a manca de tancar-ne els detalls". La portaveu del PP al Parlament va criticar que "ja ens varen robar un mes de descompte de resident per sectarisme ideològic".

Amb tot, Prohens va afirmar que el PP creu "que dimarts serà un bon dia per a les Illes Balears i s'anunciarà el REB", i que en aquest aspecte "el PP actuà amb lleialtat". "Si el REB conté les mesures que havia pactat amb el PP o si els mesos de retard han servit per afegir mesures, el PP se n'alegrarà perquè haurà valgut la pena", va dir.

Per la portaveu del primer grup a l'oposició, el REB és l'única opció que té la presidenta Armengol "per salvar un Govern agònic", i va fer una advertència: "Que el dugui signat o el signi demà passat. No una foto més, no un conveni d'intencions com el de carreteres. No una operació de màrqueting i postureig per salvar la cara".

El Pi

Per la seva banda, El Pi va recordar que fa dos mesos que hi hauria d'haver un nou Regim Especial per a les Illes Balears per tal que pogués entrar en vigor el pròxim 1 de gener i va criticar per poc rigorosa la negociació del Govern d'Armengol amb el de l'Estat. En cas que la presidenta anunciàs el REB durant el debat de política general, "ens han enganat com a xinesos, a uns i a altres", va assegurar el portaveu d'El Pi, Jaume Font.

El grup parlamentari va criticar la manca de transparència en el procés de negociació: "Si un avança, ha d'avisar els mateixos a qui va convocar", va dir, tot recordant les "més de 80 entitats" que varen signar per reclamar el REB al govern de l'Estat. "Jo no ho faria així. Un torna gran quan comparteix i torna petit quan s'ho vol menjar tot", va criticar, i va apuntar que el 75% del descompte de transport negociat en els pressupostos "el va aprovar el govern del PP gràcies a l'exigència de les Canàries".

stats