Política 20/09/2019

Armengol demana explicacions a Ábalos i el ministre assegura que el descompte de resident està garantit

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha demanat una reunió a Madrid per tractar temes de transport aeri i marítim

Maria Llull
2 min
Pilar Costa durant la seva compareixença després del Consell de Govern

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha parlat aquest divendres amb el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, per tal de demanar explicacions sobre el 75% de descompte dels viatgers residents a les Illes Balears. Ábalos va assenyalar aquest dijous que s'estan creuant dades dels viatgers que es beneficien d'aquesta bonificació amb les d'Hisenda sobre la renda per controlar la despesa en subvencions públiques al transport. Segons ha explicat la consellera de Presidència, Pilar Costa, després del Consell de Govern, Ábalos ha assegurat a Armengol que "el descompte està garantit sense cap distinció".

Costa ha explicat que la presidenta ho ha intetat a primera hora del matí, encara que no ha estat fins després del Consell de Govern quan ha pogut parlar personalment amb el ministre en funcions. Armengol també ha demanat Ábalos que s'estudiï l'increment dels preus per part de les companyies aèries des que es va establir el descompte de resident en el 75% i que es tracti amb Europa la possibilitat de "fixar un màxim" dels preus. En cas que això es pogués fer, Costa ha explicat que no hauria de ser incompatible amb la bonificació als residents.

A més, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha demanat una reunió a Madrid amb Ábalos per tractar no només el descompte de resident, sinó també temes de transport aeri i marítim en general.

La consellera de Presidència també ha fet referència a l'estudi que el Ministeri ha encarregat a la Universitat Pompeu Fabra per conèixer els efectes de les subvencions al transport. "És un informe molt més ampli sobre l'ús dels descomptes", ha dit Costa, qui ha reiterat que "no hi haurà cap canvi en el descompte.

L'oposició esclata contra Ábalos

El president del PP balear, Biel Company, ha qualificat d'"inadmissibles" les declaracions de José Luis Ábalos sobre el descompte de resident. "Amb aquest tema no es juga, perquè no és cap regal. És totalment necessari", ha manifestat.

Segons Company, l'actual situació és "preocupant" i demostra "la intenció de Pedro Sánchez amb les Balears". "Qüestionen el descompte de resident, no tenim REB ni els 177 milions", ha dit el portaveu del PP. "Si Pedro Sánchez continua a la Moncloa, tindrem dificultats per dormir. Mentrestant, qui continua somiant és Francina Armengol", ha afegit.

El diputat al Congrés de Ciutadans, Joan Mesquida, ha subratllat que "el descompte de resident no és cap privilegi, sinó un dret constitucional, recollit en el REB". "Que el ministre digui que estan creuant dades amb Hisenda per veure qui l'empra manifesta una voluntat de restringir el descompte", ha continuat Mesquida. El diputat de Ciutadans també ha ironitzat sobre les possibilitats que "no el toquin a les portes de la campanya electoral".

stats