Política 03/11/2020

Armengol desautoritza la consellera d'Hisenda i defensa les inversions estatals a les Balears

Com ja va fer la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, la presidenta del Govern ha inclòs els fons europeus en els recursos que arriben de Madrid

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha desautoritzat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, i ha defensat les inversions estatals que arribaran a les Balears el 2021 segons el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat. La consellera d'Hisenda va carregar dia 29 d'octubre contra l'executiu espanyol per haver previst només 201 milions d'euros d'inversions a les Illes, per sota de la mitjana estatal, i, a més d'indicar que "s'ha incomplert el REB", va qualificar d'"errada" que tornin a mancar recursos a l'Arxipèlag. En canvi, Armengol ha parlat aquest dimarts en el ple del Parlament de "la inversió més gran de l'Estat a les nostres illes", en la seva resposta al portaveu del PP, Biel Company.

La cap de l'Executiu ha fet aquesta consideració després d'incloure els doblers dels fons europeus entre els recursos que arriben des de Madrid, com ja va fer la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, el mateix dia que Rosario Sánchez va criticar el projecte de pressupostos generals. D'aquesta manera, Armengol ha afegit 133 milions per a projectes mediambientals i d'habitatge i 20 per a l'àmbit turístic als 201 milions d'inversions estatals. "Arribarem als 370 milions d'euros, una quantitat a la qual no havíem arribat mai, i amb els 100 milions del fons React-EU serà la inversió més gran de l'Estat a les nostres Illes", ha replicat a les crítiques del cap de l'oposició.

Malgrat això, la presidenta ha reconegut que els 201 milions d'euros d'inversions estatals "no són suficients". Però Armengol també ha retret a Biel Company que "són molts més que els 74 que va aprovar el 2014 el govern de Mariano Rajoy" i que no ho criticàs. Sobre el REB, ha assegurat que el Govern continuarà reivindicant-ne el desplegament, encara que no ha fet cap menció de l'incompliment d'una de les condicions del règim especial, que les Balears arribassin a la mitjana estatal en inversions.

Per la seva banda, Company ha criticat que la presidenta "sempre viu del passat". "Ha de viure contra algú, contra el Partit Popular. I ha quedat en no res davant Madrid", ha dit a Armengol el portaveu popular, a més d'assenyalar que "no està gaire fina" defensant els pressupostos de l'Estat. "Ha tingut diferents versions: una versió victimista, una versió de palmero i una versió que ha fet la delegada del govern, la seva amiga, Aina Calvo", ha continuat.

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, també ha demanat per la manca de recursos de l'Estat a les Illes. En aquest cas, Armengol ha parlat d'una inversió "no adequada" malgrat ser "la major de la història", lluny del to reivindicatiu de Rosario Sánchez.

Guasp ha criticat "els intents de maquillatge del PSIB" davant la manca d'inversions i que s'utilitzin els fons europeus "per quadrar els comptes, gastar més i no invertir en competitivitat". "La consellera d'Hisenda va reconèixer una inversió insuficient, un tracte injust i que s'ha incomplert el REB", ha retret a la presidenta la diputada taronja.

stats