Política 10/03/2020

Armengol defensa que els alts càrrecs del Govern cobrin el plus d'habitatge de 22.000 euros

Ciutadans demana la compareixença del director de l'Oficina Anticorrupció

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat aquest dimarts en el ple de Parlament el plus d'habitatge de 22.000 euros que cobren els alts càrrecs del Govern que tenen la seva residència fora de Mallorca.

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha demanat a la presidenta si reconsiderarà el pagament d'aquest plus després de les recomanacions de l'Oficina Anticorrupció d'ajustar la quantitat que cobren els alts càrrecs.

Armengol ha matisat que les recomanacions de l'Oficina Anticorrupció han estat per a la Mesa del Parlament i a la Comissió d'Hisenda i Pressupostos, però no a l'Executiu, i ha insistit que "no posen en dubte el sistema d'indemnitzacions per compensar la doble residència", el qual esxisteix des de fa "20 anys" i "té rang de llei". A més, la presidenta ha recordat que en el Parlament també hi ha retribucions perquè els diputats de Menorca, Eivissa i Formentera "es puguin dedicar a la seva tasca parlamentària".

Per la seva banda, Guasp ha recordat que l'informe d'Anticorrupció deixa clar que, en cas de residir més de 183 dies en un municipi, els alts càrrecs "s'hi han d'empadronar". "És obvi que passen aquest temps a Mallorca, i sembla indecent que sous d'entre 48.000 i 60.000 euros no semblin suficients quan el sou mitjà a les Balears és de 22.000 euros", ha criticat.

La diputada taronja ha acusat Armengol de fer "demagògia" en comparar els alts càrrecs amb diputats, ja que aquests "són càrrecs electes, no de lliure designació". Guasp ha carregat especialment contra els alts càrrecs de Podem. "És un insult per als ciutadans que, enmig de retallades pressupostàries, hi hagi privilegis de casta", ha lamentat posteriorment als passadissos del Parlament.

D'altra banda, Armengol ha defensat el dret dels ciutadans de Menorca, Eivissa i Formentera a "formar part de la política de les Illes Balears" i a "permetre econòmicament que puguin fer aquesta feina". Això sí, la presidenta no ha fet cap menció als alts càrrecs del Govern que tenen la seva residència habitual a la Península, i són precisament aquests els que han generat la major part de la polèmica entorn del plus. Malgrat tot, la presidenta ha afegit que el Govern estudiarà les recomanacions de l'informe de l'Oficina Anticorrupció.

Ciutadans demana la compareixença de Jaume Far

Una vegada ha acabat el ple, Cs ha demanat la compareixença del director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, perquè "expliqui el seu informe dirigit a la Mesa del Parlament el 28 de febrer" i la "recomanació de modificar la regulació de la indemnització".

"Armengol ha eludit les seves responsabilitats i ha dit que no és un problema que afecti els ciutadans", ha criticat Guasp, qui també ha destacat la manca de transparència del Govern. "Encara no consten en el portal de transparència els 19 càrrecs que cobren aquest sobresou", ha afegit. Sobre la compareixença de Far, la diputada taronja ha reclamat que "expliqui el possible frau d'aquest complement".

stats