Política 11/05/2020

Armengol reclama "corredors segurs" per obrir la temporada turística

La UE tractarà a partir d'aquesta setmana mesures de reactivació específiques per a les Balears

Ara Balears
4 min
Un hotel de Magaluf, sense clients en ple mes de maig

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat "obrir corredors segurs per poder començar la temporada turística". "Ho necessitam com l'aire que respiram", ha dit sobre la recuperació del transport, durant una trobada telemàtica organitzada per Nueva Economía Forum. "La caiguda és duríssima, però si tots aportam de manera forta al sector turístic, la sortida també serà molt ràpida", ha defensat, segons ha informat l'agència Efe. També han participat en la trobada el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Armengol ha reclamat un pla de reactivació. "Necessitam un pla estratègic amb recursos del govern d'Espanya i de la UE per protegir el turisme". A més d'advocar per obrir corredors segurs, la presidenta balear ha assenyalat que les Illes treballen per "avançar en turisme de qualitat i no de quantitat".

Segons ha explicat el Govern en un comunicat, "la Unió Europea tractarà a partir d'aquesta setmana la posada en marxa d'un pla de mesures de reactivació per al sector turístic el qual inclourà propostes d'actuació específiques i particulars per al sector turístic de les Balears. A més, Maroto ha confirmat el compromís del govern espanyol per treballar en un pla específic per reactivar el sector turístic que comptarà amb recursos d'Europa.

La presidenta ha advertit que l'economia balear patirà l'impacte econòmic derivat de la crisi sanitària del coronavirus "més que altres territoris espanyols, perquè el turisme serà una de les activitats a les quals més costarà poder-se replantejar moltes coses i serà més lent", i ha recalcat que el turisme "significa moure's amb seguretat i que existeixi confiança entre els viatgers".

Segons Armengol, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va indicar diumenge que el turisme seria una prioritat i que també "hi hauria recursos europeus". "Estarem treballant intensament", s'ha compromès. Per la seva banda, la ministra Reyes Maroto ha dit que comparteix "l'objectiu comú d'apostar pel sector turístic", i ha assegurat que el govern espanyol li dona suport des del començament de la crisi sanitària.

Sobre els corredors de transport segurs, Maroto ha explicat que Madrid ja ha proposat protocols perquè la població dels països de la UE es pugui "moure com abans millor" i ha recordat que està previst que la Comissió presenti dia 13 "les directrius i recomanacions".

La ministra ha advocat perquè "hi hagi temporada d'estiu, que els hotels i activitats turístics es posin en marxa". "Treballam perquè el turisme sigui part de l'agenda europea de reconstrucció i recuperació", ha afegit.

D'altra banda, Armengol també ha recordat que el REB de les Balears només està aprovat de manera parcial. "Només tenim una part del REB aprovada", ha dit, fent referència a la part de la fiscalitat de les empreses, encara pendent. "Necessitam que sigui una prioritat per part del govern d'Espanya".

Apel·lació a la tranquil·litat

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha apel·lat aquest dilluns a la cooperació de tots els territoris i ha fet una crida a la tranquil·litat, segons ha informat l'agència Efe. "Això no és una cursa d'obstacles, l'important és protegir la seguretat de les persones i ser molt prudents", ha comentat. Armengol ha participat en una trobada telemàtica organitzada per Nueva Economia Forum amb el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

"S'han de tranquil·litzar les coses", ha dit la presidenta sobre les crítiques de diverses comunitats a les fases de desescalada, i ha recordat que des del començament de la crisi sanitària ha reivindicat que el govern espanyol establís "un paraigua general que donàs marge a les comunitats autònomes per executar les decisions sobre la desescalada", per poder adoptar-les "des de prop del territori".

Armengol ha defensat la validesa de l'estat d'alarma i de la desescalada asimètrica. "Això no és cap cursa d'obstacles. L'important és protegir la seguretat de les persones i ser molt prudents perquè el virus continua convivint entre nosaltres, contagiant i matant. S'ha de fer tot amb criteris sanitaris i tècnics, que són els que està aplicant el govern espanyol", ha afirmat.

La presidenta ha recordat que, en el cas de les Balears, el govern espanyol va decidir que Formentera començàs la fase 1 de la desescalada el 4 de maig i que l'Executiu balear també va demanar que ho fessin Menorca i Eivissa, encara que no va ser així. "No passa res, hem esperat set dies més i després hi han pogut entrar Mallorca, Menorca i Eivissa". També ha insistit a demanar que cal "fer les coses amb tranquil·litat, pausa i rigor sanitari", i ha fet "una crida a la col·laboració i la cooperació entre tots".

"S'ha de garantir la salut a tots els ciutadans i als que ens puguin visitar. Per a les Balears, les Canàries o València sense dubte és fonamental garantir que som destinacions segures", ha precisat. "Estic convençuda que s'anirà desescalant de manera tranquil·la i raonable", ha afegit.

En relació amb el fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros del govern espanyol per a les comunitats autònomes, Armengol ho ha considerat insuficient perquè "la factura de la crisi no és només l'atenció sanitària, sinó que també té una repercussió econòmica i social molt més àmplia" i ha demanat que es flexibilitzi la regla de despesa. La presidenta ha criticat el sistema de repartiment fixat per als 10.000 milions de sanitat, que té en compte criteris com les persones ingressades a UCI i el nombre de proves PCR positives, perquè li sembla "sorprenent" que no contempli "com s'ha preparat el sistema sanitari públic".

"Ens sembla injust que només es valorin els doblers gastats en UCI", ha subratllat Armengol, qui ha explicat que el Govern ha invertit "moltíssims doblers" en un sistema sanitari el qual "ha aguantat millor". "Ha destacat la inversió feta a les Balears en Atenció Primària, així com a medicalitzar residències i hotels. "Tot això té un cost econòmic important, però ens ha permès que no arribin tants de pacients a UCI".

Si bé ha dit que entén que durant la crisi sanitària el govern espanyol donàs prioritat en el repartiment de material a les comunitats "on més falta feia", ha recalcat que el Govern va fer compres de material de protecció i tests. "Estaria bé que es compensàs les comunitats que hem fet compres massives a l'exterior", ha reivindicat. Armengol ha afegit que espera que els criteris de distribució fixats per Madrid canviïn en la negociació oberta.

stats