Política 21/04/2020

Biel Company, a Armengol: "Nosaltres venim de dol i vostè ve de festa i aplaudiments"

El president del PP balear demana al Govern que faci autocrítica i que apliqui mesures contundents i valentes

Maria Llull
3 min
Imatge del ple del Parlament d'aquests dimarts

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat unitat a l'oposició en el ple del Parlament d'aquest dimarts, després que el portaveu del PP, Biel Company, li hagi demanat si el Govern ha actuat correctament en tot moment durant la crisi sanitària provocada pel coronavirus. "Nosaltres venim de dol i vostè ve de festa i aplaudiments", ha retret el president del PP balear a la cap de l'Executiu, fent referència als "157 morts i als 1.788 contagiats".

Company ha considerat "insuficients" les mesures que l'Executiu ha tirat endavant fins ara i ha criticat la seva política comunicativa. "Ha desprotegit el rigor i la veritat per minimitzar els efectes del coronavirus", ha dit. "Això no va d'estadístiques, sinó de vides truncades. I vostè i Sánchez neguen un dol oficial. Això va de moltes famílies que no s'han pogut acomiadar dels seus éssers estimats i també de persones que no saben com arribaran a final de mes. No ha de donar culpes a Madrid ni a Brussel·les. Li deman autocrítica, més rigor i mesures valentes, i estarem al seu costat", ha afegit el líder de l'oposició".

La presidenta del Govern li ha retret aquestes paraules: "No és humà que digui això", ha dit. A més, Armengol ha assegurat que l'Executiu"no ha minimitzat en cap moment la situació". Sobre la gestió de les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària, la presidenta ha destacat que sempre ha pres les mesures "des del diàleg i l'acord". "Volem l'acord parlamentari del grup popular per al gran pacte de reactivació econòmica, i les seves propostes seran benvingudes sempre. La gent ens necessita més units que mai", ha dit.

D'altra banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha sumat a les crítiques a la gestió del Govern i ha reclamat "un missatge per als comerciants, els autònoms, les famílies i les pime". "És urgent reconstruir la situació sociolaboral i reactivar l'activitat turística, empresarial i comercial. Té flexibilitat pressupostària suficient? Exigirà a Sánchez que aporti fons? Per què no subvenciona el Govern les quotes dels autònoms?", ha demanat. "Necessitam solucions més ambicioses, lliures de tota ideologia. Els populismes i nacionalismes dels seus socis de govern no ajudaran a sortir d'aquesta crisi. Reconegui que no sap com salvar les famílies i els llocs de treball", ha afegit.

Armengol ha recordat el "gran pacte" que el Govern va assolir amb les patronals i els sindicats per tal de "salvar 200.000 llocs de feina", mitjançant el qual s'ha demanat al govern espanyol "ERTO per causes productives per protegir els treballadors i suport a la liquiditat de les empreses". A més, la presidenta ha indicat que s'hauran de prendre "moltes més mesures". "Necessitam que la Unió Europea es comporti com toca. Hem defensat que el govern espanyol posi recursos addicionals a les comunitats autònomes. Prenem totes les mesures d'acord amb patronals i sindicats, i esperam que també d'acord amb aquest Parlament", ha explicat la presidenta de l'Executiu.

El representant del grup mixt, Josep Castells (Més per Menorca), ha demanat que el Govern tingui en compte sis prioritats per sortir de la crisi econòmica: "apostar per la descarbonització, les energies renovables i el transport net; protegir la indústria manufacturera i l'economia digital; que les inversions i la construcció s'orientin cap a la sostenibilitat; que el coneixement es consideri un actiu econòmic i s'aposti per l'educació; suport a l'agricultura i el comerç de proximitat; i protegir la diversitat ambiental i el paisatge", ha explicat.

La presidenta ha reconegut que cal "aprofitar la crisi per pensar i repensar, però sense oblidar que aquesta economia està molt lligada al turisme". "Hi ha 200.000 famílies que necessiten una sortida. Cal protegir aquests llocs de treball i apostar després per sectors estratègics", ha sentenciat.

stats