Política 15/09/2020

Armengol anuncia nous confinaments a Eivissa i a Palma

El Govern aprovarà més restriccions a Sant Antoni i Vila, a la pitiüsa gran, i a Arquitecte Bennàssar, a Ciutat, al final d'aquesta setmana

Maria Llull
3 min
Francina Armengol durant la seva compareixença davant del Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que l'Executiu aplicarà a final d'aquesta setmana nous confinaments i restriccions per frenar la pandèmia de coronavirus a la zona bàsica de salut d'Arquitecte Bennàssar, a Palma, i als barris més afectats de Sant Antoni i Vila, a Eivissa. Armengol ha comparegut davant el ple del Parlament per explicar la situació de la pandèmia a les Balears i ha assegurat que les mesures que l'Executiu ha aplicat demostraran la seva eficàcia "les pròximes setmanes".

"Les mesures suposen nous sacrificis, però comencen a demostrar la seva eficàcia", ha dit Armengol, a més de considerar que es podrà frenar el virus les pròximes setmanes". De fet, la presidenta ha destacat que s'està començant a "aplanar la corba" els darrers dies. "Els ingressos han passat de créixer un 3,7% a no fer-ho els darrers cinc dies, però tot i això hem de preservar perquè el virus pot recuperar la velocitat de contagi", ha apuntat, a més de destacar que a les Illes hi ha estoc de material de protecció per als propers quatre mesos.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha donat més informació sobre els nous confinaments als passadissos del Parlament i ha explicat que s'assemblaran al que ja s'està aplicant a la zona bàsica de salut de Son Gotleu –la qual abasta les barriades de Son Gotleu, Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals– i que "tindran una vigència de 15 dies".

La consellera ha matisat que les noves restriccions no s'aplicaran a la totalitat dels municipis eivissencs ni de la barriada d'Arquitecte Bennàssar, sinó que es farà a "zones concretes d'incidència i tenint en compte indicadors socials". Les mesures es publicaran en el BOIB aquest dimecres i entraran en vigor divendres a partir de les 22 h.

Setena comunitat en incidència del coronavirus

Armengol ha donat xifres de la situació sanitària a les Illes i ha reconegut que les Balears són "la setena comunitat de l'Estat en incidència del coronavirus", amb "150,1 positius per cada 100.000 habitants". Però també ha destacat que l'Arxipèlag és "la sisena comunitat que més proves fa, amb 210,8 per cada 100.000 habitants", mentre que la mitjana a Espanya és de 162,9.

"La primera onada només vèiem la punta de l'iceberg, i ara tenim una fotografia més ampliada", ha continuat la presidenta, que ha assenyalat que l'objectiu del Govern és doble: "Contenir la malaltia i afectar el mínim possible la vida de les persones".

En aquest sentit, Armengol ha destacat la importància d'haver començat el curs escolar, malgrat que "hi haurà contagis i és possible que s'hagin de tancar escoles". "Ha començat el curs més complicat i hem fet esforços per estar preparats", ha afegit, a més de reconèixer que no se sap "què passarà". La presidenta ha tornat a indicar que el Govern ha contractat "560 professors" i que s'ha proveït els centres educatius de "material de protecció i neteja".

"No és moment de treure rèdit polític"

Quant a la crisi social i econòmica, la presidenta ha tornat a retreure al PP que no s'hagi sumat al pacte de reactivació. "No és moment d'intentar treure rèdit polític", ha assenyalat. "La població espera més de nosaltres", ha afegit. A més, Armengol ha acusat Biel Company de fer acusacions i queixes a la premsa que no li transmet quan es reuneixen. "Ens vàrem reunir fa quinze dies i no em va dir res d'educació. Després el vaig sentir dient que el curs no hauria d'haver començat", ha comentat.

Sobre els fons europeus extraordinaris, Armengol ha considerat que són una oportunitat per "impulsar el model de les pròximes dècades", així com per "enfortir el sector primari, la indústria i el comerç".

Malgrat la situació econòmica, amb una caiguda del PIB del 40,5% el segon trimestre, la presidenta ha recordat que, gràcies al pla pilot i a la reobertura de ports i aeroports el 15 de juny, les Illes varen rebre "588.000 turistes durant juny i juliol". "La pandèmia és a tot el món, i les restriccions als països emissors no tenen a veure amb la gestió", ha continuat.

stats