Misc 20/06/2019

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Valls descobreix ara que Ciutadans integra el “Trifachito”’

"Valls està instal·lant la idea que el PSOE, el PP i Ciutadans (i, a sobre, hi ha ficat Colau) tenen, un interès compartit que és arraconar l’independentisme, els està proposant unitat estratègica. Els sona?"

2 min

Mira que fa anys que a Catalunya milions de persones tenen clar que Ciutadans és un partit que va néixer per anar contra l’ensenyament en català, contra el nacionalisme de Convergència i Unió i que va ser fundat en part per desencantats del PSC que el trobaven massa catalanista. I que Ciutadans ha viscut a Espanya de l’anticatalanisme, disfressat d’antiindependentisme. Mira que fa anys que hem dit que Ciutadans era, sobretot, un partit nacionalista espanyol, que no ens estranyava que jugués al ‘trifachito’ amb Vox i el PP, que era l’esperança de l’Íbex-35 de tenir un “Podemos de derechas”. Doncs bé, Espanya ho comença a descobrir gràcies a Manuel Valls. No és que Valls subscrigui tot això que acabo de dir, de fet, diu que la idea de Ciutadans és bona, però es carrega de dalt a baix l’estratègia de Rivera de fer front al PSOE i acostar-se al PP i a Vox, perquè qui pacta amb Vox s’embruta les mans i l’ànima.

Els ho ha hagut de dir Valls, i potser molta gent a Espanya obrirà ara els ulls, en part perquè el que Valls diu és veritat i en part pel provincianisme que ho diu un senyor que ve de França i en va ser primer ministre. Ara, ¿un tipus com ell, gat vell, un home d’estat, de secrets i conspiracions d’estat, ho descobreix ara, que Ciutadans vol guanyar al PP i al PSOE a base de ser més nacionalista espanyol que ningú i no pas més liberal que ningú? ¿Que no va sentir Rivera dient que ell quan va pel carrer no veu gent de dretes ni d’esquerres sinó que només hi veu espanyols? O ja li anava bé el Ciutadans de “los puñeteros castells” per desembarcar a Barcelona a la recerca de noves aventures (i una bona paga?). Valls ha reacomodat el seu discurs perquè com que una altra cosa no, però ràpid sí que ho és, ha vist que amb Rivera no passarà d’aquí. Es tracta de dir a la gent que el financia que no s’han equivocat, que ell té una idea del que cal fer.

I això és el més interessant, perquè Valls està instal·lant la idea que el PSOE, el PP i Ciutadans (i, a sobre, hi ha ficat Colau) tenen, abans que res, un interès compartit que és arraconar l’independentisme, derrotar-lo. Espanya per sobre de tot. Regionalisme ben entès. O sigui que els està proposant unitat estratègica per salvar un bé superior. Els sona? Valls acaba de construir el primer pont entre el PSOE, el PP i Ciutadans per pactar al Parlament i impedir que els independentistes continuïn governant Catalunya. Ja els ho vaig dir abans-d’ahir: si Valls hagués tingut a les mans un resultat com el d’Arrimadas el 21 de desembre del 2017, hauria pactat amb els socialistes i amb el PP un govern que ells en diuen “constitucionalista”. I l’estratègia independentista ha de tenir en compte aquest anunci de temps nou a la política catalana i espanyola. Potser no li fan cap cas, però hi ha molta gent que ho voldria.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats.

stats