Política 15/04/2018

Antich defensarà la il·legalització de la Fundació Francisco Franco

El senador socialista interpel·larà el ministre de Justícia dimarts

Ara Balears
2 min
Antich defensarà la il·legalització de la Fundació Francisco Franco

PalmaUn dels senadors autonòmics per les Illes Balears, el socialista Francesc Antich, defensarà en el ple del Senat de dimarts que ve una moció, derivada de la interpel·lació al ministre de Justícia de la setmana passada, per exigir al govern d’Espanya el desenvolupament de la Llei de memòria històrica i la il·legalització de la Fundació Francisco Franco.

Antich denunciarà els incompliments de l’Estat en matèria de memòria històrica, ja que, segons afirma el PSIB, “des del 2013 el govern Rajoy no destina ni un sol euro a la reparació i al reconeixement de les víctimes del franquisme, un fet que prosseguirà durant aquest any, perquè els pressupostos generals de l’Estat per al 2018 presentats fa poc tampoc inclouen cap partida per a aquest àmbit”.

Aquest és “un fet greu, tenint en compte que aquesta setmana Rajoy ha aprofitat per visitar el Parc de la Memòria de Buenos Aires i fotografiar-s’hi, mentre que a Espanya fa anys que no dedica pressupost a la memòria històrica”, afegexien des del partit de l’expresident balear.

Per aquest motiu, la moció que defensarà el senador socialista demana a l’executiu estatal que “apliqui la Llei de memòria històrica amb una partida pressupostària suficient per a la localització de fosses, les exhumacions i la identificació de les víctimes”. Una tasca que, en contraposició a la inacció del govern de Mariano Rajoy, ja s’està duent a terme a les Illes Balears gràcies a la Llei de fosses i la Llei de memòria democràtica, aprovades aquesta legislatura.

A més a més, Antich ha denunciat que diferents organismes internacionals com Nacions Unides i el Consell d’Europa estan requerint a Espanya que doni prioritat a la investigació i a la recerca de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, per la qual cosa la moció també demana a l’Estat “que atengui les recomanacions dels organismes internacionals i que, a més, aixequi els vets a les iniciatives que hem presentat en aquest sentit al Congrés dels Diputats”.

Valle de los Caídos

La moció que defensarà Antich conté diferents mesures relacionades amb la memòria democràtica. Entre d’altres, el text insta el govern estatal a reconvertir el Valle de los Caídos en un centre de memòria per a “totes les víctimes”, a banda de la il·legalització de la Fundació Francisco Franco i de totes aquelles entitats que realitzen actes d’exaltació franquista.

“No és lògic que, a diferència d’altres democràcies europees, a Espanya existeixi encara una fundació amb la finalitat de fer apologia del llegat del dictador i de la multitud de delictes de lesa humanitat i crims de guerra que va perpetrar”, denuncia Francesc Antich, qui afegeix que “és una fundació que ha rebut doblers públics per tal de millorar els seus arxius i manté la seva documentació catalogada com a secrets oficials”.

stats