Publicitat
Publicitat

L'FMI alerta que Espanya s'enfronta a un "alt risc" de deflació

La situació de vulnerabilitat és més accentuada a l'Estat que a Grècia i Irlanda

El Fons Monetari Internacional (FMI) considera que Espanya s'enfronta a un alt risc de deflació aquest 2014, segons el seu últim informe semestral "Perspectives Econòmiques Mundials". De fet, per a l'organisme internacional, el risc de caure en deflació és més alt a Espanya que a Grècia o Irlanda, que s'enfronten a un risc moderat. El mateix estudi preveu un creixement de l'economia espanyola d'un 0,9%.

La caiguda en deflació de l'eurozona és una de les preocupacions de l'FMI pel que fa a la recuperació de l'economia global. Les possibilitats que això passi aquest 2014 són d'un 20% segons l'organisme. Per aquest motiu, l'economista en cap de l'FMI, Olivier Blanchard ha reclamat l'actuació immediata del Banc Central Europeu (BCE). El representant considera que el BCE "n'és conscient i està contemplant mesures al respecte", però no ha detallat quines serien les mesures adequades segons el Fons Monetari Internacional. 

Un període de deflació provocaria majors interessos reals, un increment de la càrrega en el deute públic i privat, menor demanda i menor producció, segons alerta el Fons. Per això, l'organisme considera que és necessària una major flexibilació monetària incloent mesures no convencionals", per tal d'assolir l'objectiu d'estabilitat de preus del BCE i reduir així el risc de deflació. Olivier Blanchard ha insistit també que, per tal d'evitar aquest possible escenari, també és necessari continuar amb el sanejament del sistema bancari europeu. 


Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF