Política 23/03/2018

Puigdemont creu que Rovira ha pres una "bona decisió" per emfatitzar "l'anomalia democràtica" a l'Estat

Abraçades i llàgrimes entre la comitiva independentista que s'ha desplaçat fins a Madrid

Júlia Manresa
4 min
Puigdemont i Rovira, dijous, en la manifestació independentista a Brussel·les.

MadridEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha pres una "bona decisió" marxant a l'exili per continuar defensant els seus drets i els de tot el poble de Catalunya. "Amb aquest gest, entenc que vol posar èmfasi en l'anomalia democràtica que hi ha a l'Estat", ha dit. Rovira ha anunciat que emprenia el camí de l'exili -sense revelar el lloc on s'instal·larà- en una carta a la militància d'ERC després de no presentar-se aquest divendres al Tribunal Suprem.

Puigdemont, que ha assegurat que no havia parlat amb la dirigent republicana i que la seva marxa no forma part d'una acció "coordinada", ha volgut expressar el seu "absolut suport i respecte" per Rovira. Especialment, ha dit, per la "la duresa de la decisió, el que representa des del punt de vista personal, i més en el seu cas, amb fills petits".

Segons Puigdemont, tant les citacions d'aquest divendres al Suprem com l'exili de Rovira continuen "demostrant que hi ha una gravíssima anormalitat democràtica a l'estat espanyol". "No pot ser que hi hagi d'haver líders a l'exili i presoners per les seves idees polítiques", ha dit, i ha criticat també que "cada moviment de la majoria parlamentària sigui entorpit pels aparells de l'Estat".

Pujol: "No ens esperàvem el que està passant, és molt gros"

A Madrid s'hi han desplaçat diputats i membres de tots els partits i organitzacions independentistes, visiblement afectats i emocionats. S'han anat retrobant des de passades les 9 del matí a les portes del Tribunal Suprem entre abraçades i llàgrimes. Diferents membres d'ERC s'han mostrat sorpresos i desconcertats en conèixer la decisió de Marta Rovira i el portaveu d'aquest grup al Parlament, Sergi Sabrià, no ha volgut fer declaracions.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, s'ha mostrat "impactat" pels esdeveniments. "La primera reacció que tenim és la d'intentar entendre el que està passant [...] No ens esperàvem el que està passant, [...] és molt gros", ha explicat Pujol en referència a la decisió de Llarena de jutjar per rebel·lió bona part dels líders sobiranistes; davant la pregunta sobre l'exili de Marta Rovira, Pujol s'ha confessat "trasbalsat", i ha insistit que és una decisió "absolutament respectable" i, en tot cas, ha afegit, "molt dura". JxCat ha enviat tot el seu suport a tots els membres i votants d'ERC.

Mauri: "És un despropòsit absolut"

El portaveu d'Òmnium Cultural també s'ha desplaçat fins a la capital espanyola per mostrar el seu suport als encausats. Les reaccions a la decisió d'exili de Marta Rovira s'han creuat amb les de la interlocutòria del jutge Llarena. "És un despropòsit absolut, és un delicte inexistent: perquè hi hagi rebel·lió hi ha d'haver violència, i el moviment independentista sempre ha sigut absolutament pacífic, no sabem fer-ho d'una altra manera. A la injustícia s'hi suma indignació", ha explicat Mauri, que ha coincidit amb Pujol a l'hora de demanar respecte per la decisió de Marta Rovira.

Serret: "Allà on siguis, t'estimo i t'admiro"

Una de les primeres a reaccionar davant la marxa de Rovira ha sigut la consellera Meritxell Serret, que -com Puigdemont- ja fa temps que coneix l'exili a Brussel·les. "Allà on siguis, Marta Rovira, t'estimo i t'admiro", ha dit en un tuit dirigit a la secretària general d'ERC.

Colau: "Vull expressar el meu afecte. Sé que són moments durs"

La notícia ha irromput en el ple de l'Ajuntament de Barcelona i alguns regidors republicans no han pogut reprimir les llàgrimes. L'alcaldessa Ada Colau, visiblement afectada, ha interromput el ple per comunicar que "Marta Rovira acaba d'anunciar que se'n va a l'exili". Colau ha destacat els "mesos d'excepcionalitat permanent" i "moments durs" i ha volgut expressar el seu "afecte" als regidors d'ERC, que "ho estan passant malament".

"Volem posar la millor voluntat perquè tirem endavant", ha dit Colau, poc abans que el portaveu d'ERC, Jordi Coronas, abandonés l'hemicicle visiblement afectat. Altres portaveus, com Maria Rovira, de la CUP, o Carmen Andrés del PSC, també han iniciat les seves intervencions en el debat de l'informe de la Síndica de Greuges de Barcelona manifestant la seva "tristesa" davant la situació. L'alcaldessa ha suspès la sessió uns minuts per "pair emocions".

CUP: "Treballarem incansablement perquè totes pugueu tornar"

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha volgut expressar tot el seu "reconeixement" a la dirigent republicana pel "sacrifici personal que significa el seu exili". "Tot l'escalf per a la seva família, les seves amistats i els companys i companyes d'ERC", ha afegit en un tuit. La també diputada cupaire Natàlia Sànchez ha donat el seu suport a tots aquells que "s’han vist obligats a exiliar-se", i s'ha mostrat convençuda que Rovira continuarà lluitant per la República des de l’exili i per denunciar un estat "demofòbic".

La CUP, com a partit, ha enviat a través de la mateix xarxa social "la més forta de les abraçades" a Rovira i ha assegurat: "Treballarem de forma incansable perquè totes pugueu tornar. Treballarem per fer la República de totes les persones".

Rivera (Cs): "L'últim colpista, que apagui el llum..."

Ben diferent ha sigut la reacció del president de Cs, Albert Rivera, que ha tuitejat la notícia amb el missatge: "L'últim colpista, que apagui el llum...".

Iceta (PSC): "És una decisió equivocada"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reaccionat molt breument a l'exili de Marta Rovira: "Des del nostra punt de vista és una decisió equivocada. No faré més comentaris al respecte", ha dit en declaracions des de Tarragona

stats