Política 29/01/2016

El jutge deixa en llibertat Alfonso Rus amb una fiança de dos milions d'euros

El jutge imposa com a mesura cautelar per a l'exvicepresident de la Diputació l'obligació de comparèixer en el jutjat cada 15 dies i acorda les mateixes mesures per al seu cercle de confiança

Salva Almenar
4 min
Alfonso Rus, aquesta tarda moments abans de d'adreçar-se des de les dependències de la Guàrdia Civil als jutjats de València. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 18 de València ha acabat poc abans de la mitjanit de prendre declaració des d'aquest migdia als detinguts en l'operació anticorrupció Taula practicada dimarts per la presumpta concertació prèvia de contractes públics per part de diferents administracions públiques valencianes que ahir no van passar a disposició judicial. Aquesta operació derivada del cas Imelsa investiga el PP valencià pel suposat finançament il·legal i blanqueig de capitals, amb pagaments del 3% al partit per part d'empreses que rebien contractes de l'administració i que oferien serveis al partit.

Llista dels detinguts dimarts i la seva situació judicial:

L'expresident de la Diputació de València, del PP en la província i exalcalde de Xàtiva Alfonso Rus està considerat un dels principals caps visibles de la trama. Després de més de 15 hores d'escorcolls al seu domicili i les seves empreses i de passar dues nits a les dependències de la Guàrdia Civil, Rus ha comparegut aquesta passada nit en la Ciutat de la Justícia de València tot i que s'ha acollit al seu dret a no declarar. Malgrat que el fiscal demanava presó per a ell, el jutge no ha apreciat risc de fuga i l'ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs i ha decretat l'obligació de comparèixer cada 15 dies en el jutjat. A més, ha imposat a l'expresident de la Diputació de València una fiança de 2 milions d'euros de responsabilitat civil.

La mateixa sort han corregut els que eren els seus màxims col·laboradors a la Diputació, Emilio Llopis –el seu cap de gabinet–, Juan José Medina i Máximo Caturla –vicepresidents primer i segon durant el seu darrer mandat–. Després de comparèixer als jutjats –igual que Rus cap dels tres ha declarat–, el jutge ha imposat als tres la mateixa mesura cautelar que a Rus i hauran de comparèixer cada 15 dies en el jutjat. Caturla haurà de fer front a una fiança de dos milions mentre que Medina i Llopis hauran d'abonar una fiança d'un milió d'euros.

L'exsecretari autonòmic i exdiputat del PP a les Corts David Serra va declarar dimecres i ha quedat en llibertat amb càrrecs pels presumptes delictes de suborn, malversació, blanqueig i tràfic d'influències. El jutge, però, li ha imposat una fiança de 15.000 euros per garantir la seva responsabilitat civil. La mateixa condició que ostenten l'exregidora de Cultura del PP de València María José Alcón, a qui el jutge va imposar una fiança de 150.000 euros.

La secretària del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València, Carmen García Fuster, per qui el fiscal demanava presó, va quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar ahir, però amb una fiança de 150.000 euros. La seva condició d'investigada –terme que substitueix el d'imputada– li ha suposat l'acomiadament aquest dijous pel grup municipal popular per al qual treballava des de feia 25 anys.

L'exsecretari autonòmic d'Educació i exdiputat del PP a les Corts Valencianes, David Serra, a la sortida dels jutjats on va declarar dimecres. / EFE

També va ser interrogat ahir l'empresari Mariano López Sancho, la persona que hauria lliurat a la Fiscalia Anticorrupció la documentació que va obrir la causa, i exsogre de l'exgerent de l'empresa pública Imelsa Marcos Benavent, també investigat. A López Sancho se li ha imposat una fiança de 500.000 euros.

L'exgerent de la Fundació Jaume II el Just i excap de gabinet del Consell Juridic Consultiu, Vicente Burgos –exmarit de l'exregidora del PP María José Alcón–, va ser una altra de les persones que ahir van declarar davant el jutge. Ha quedat en llibertat, però se li han imposat 150.000 euros de fiança.

També han declarat ja dos arquitectes d'Imelsa –l'empresa dependent de la Diputació de València–, que han quedat en llibertat provisional. És el cas de Joan Vergara i d'Elena Bosque. Pedro Aracil, assessor del PP a l'Ajuntament de València en el departament de Cultura, també ha declarat i es troba en llibertat. Aquest dijous a la tarda ha declarat també quedant en llibertat l'excap d'avaluació i planificació de la Diputació de València Salvador Deusa.

Nou empresaris dels 12 que en total van ser detinguts dimarts també han quedat en llibertat després de prestar declaració sis ahir i tres aquest dijous. Els noms de la nòmina d'empresaris que van declarar ahir no ha transcendit, i dels que han comparegut avui davant el jutge tan sols es coneix el nom de dos d'ells; de José Adolfo Vedri i de Francisco Javier Luján.

El constructor Javier Luján és un dels 12 empresaris detinguts dimarts en l'operació Taula. / EFE

Entre els empresaris detinguts hi ha José Adolfo Vedri, un dels responsables de l'agència de publicitat Engloba; Carlos Turró, president de la constructora Cleop; Jaime Úbeda, un empresari dedicat a organitzar esdeveniments; Francisco Javier Luján Morant, president de Construcciones Luján; Salvador Sansano Pitarch; Enrique Aleixandre Chumillas; Vicente Francés Mora, amo de Construcciones Francés; Carlos Vicent Gil, propietari de Cyrepsa; Alejandro Serra Nogués, exdirector general de la constructora Cleop; Javier Marchesí; Jaime Cabot Ivars i Mariano López Sancho.

Els imputats

A més dels 24 detinguts hi ha altres cinc persones investigades, però no detingudes, que encara no tenen data per declarar davant el jutge i entre les quals es troba el president del PP de la ciutat de València i portaveu d'aquest partit a l'Ajuntament de València, Alfonso Novo, que avui ja no ha exercit de portaveu al ple municipal; l'assessor del seu grup municipal i el polèmic responsable de xarxes del PP valencià Luis Salom, i una administrativa del grup, María José Pi, entre altres.

stats