Política 14/06/2018

Margallo recull avals per presentar-se a la presidència del PP

Alfonso Alonso empeny Sáenz de Santamaría a succeir Rajoy: "Pot encarnar la renovació al PP"

Agències
2 min
García-Margallo, aquest dimarts, en una intervenció al Fòrum Europa / EFE

Madrid / BilbaoL'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo està recollint avals per poder-se presentar com a candidat a la presidència del seu partit, segons han confirmat a Efe fonts populars. Per la seva banda, fonts del PP valencià han assegurat que Margallo, diputat per Alacant, està recollint els avals pel seu compte i sense coneixement ni suport de la direcció regional, que fins que no coneguin els candidats oficials no es vol pronunciar. En qualsevol cas, insisteixen, que no li donen suport.

José Manuel García-Margallo és conegut per la seva posició crítica amb l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, un dels noms que més sonen, juntament amb el d'Alberto Núñez Feijóo, per rellevar Rajoy. Fa uns dies, després que el PP perdés la Moncloa amb la moció de censura i abans que Rajoy anunciés la seva marxa, Margallo ja va advertir que faria el possible perquè Saénz de Santamaría no fos portaveu parlamentària ni guanyés en un procés de relleu . "No és la meva candidata. Respecto la seva personalitat, la seva feina, la seva capacitat d'ordre, però estratègicament coincidim molt poc", va dir.

El president del PP basc, l'exministre Alfonso Alonso.

El PP basc, amb Santamaría

Al seu torn, el president del PP basc, Alfonso Alonso, ha assegurat aquest dijous que el PP necessita "una renovació molt profunda" i, malgrat que no ha volgut pronunciar-se sobre els possibles candidats que s'estudien per liderar el partit, s'ha mostrat convençut que Soraya Sáenz de Santamaría pot "encarnar-la" encara que provingui del govern de Rajoy i no tingui pes orgànic dins del partit.

En una entrevista a Ràdio Euskadi, i preguntat pels aspirants a substituir l'actual president del PP –Alberto Núñez Feijoó, Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal–, el líder dels populars bascos s'ha mostrat "molt respectuós" davant les decisions que prenguin "aquestes persones que poden optar a aquesta responsabilitat".

"Jo sí que crec que el PP necessita una renovació molt profunda, i això no és un canvi com qualsevol altre", ha assegurat. Preguntat per si un integrant de l'anterior govern, "destituït", pot encarnar la renovació, en al·lusió a Soraya Saénz de Santamaría, Alonso ha assegurat que "absolutament".

"Que si Soraya pot significar renovació? Doncs esclar que vol dir renovació. Però de manera clara. El que cal fer és renovar el partit, renovar-nos nosaltres i tornar a recuperar el nostre espai", ha conclòs.

Alonso és dels membres orgànics dins del PP amb més afinitat amb Sáenz de Santamaría, que manté la incògnita sobre si s'acabarà presentant tot i les crides a la unitat de Mariano Rajoy. El termini per registrar les precandidatures és entre el 18 i el 20 de juny, i l'entorn de Sáenz de Santamaría ja ha deixat clar que no es començarà a saber res fins dilluns. Qui ja té bastant coll avall que farà el pas és el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, tot i que la seva intenció no és anunciar-ho fins al límit del termini i un cop vist si és possible crear una llista d'unitat, la demanda majoritària dels dirigents autonòmics.

Mentrestant, la secretària general del PP, María Dolores de Cosepdal, tampoc es descarta en la successió.

stats