Política 11/12/2018

Alejandro Fernández critica Vox i ofereix "l'abric clàssic" del PP davant el "verí del populisme"

El líder dels conservadors a Catalunya assegura que la "destitució de Quim Torra és condició necessària i urgent, però no suficient"

Anna Mascaró
3 min
El president del PPC, Alejandro Fernández, durant l'esmorzar informatiu 'Fòrum Europa. Tribuna Catalunya'

BarcelonaEl nou president del PP català, Alejandro Fernández, és conscient que agafa les regnes del partit en un dels moments més durs per als conservadors. "Soc català, espanyol i del PP, és el millor que es pot ser en aquesta vida", va dir quan va ser elegit, encara que aquesta definició va representar poc més del 4% dels votants el 21-D. Una xifra que està determinat a ampliar. Aquest dimarts, en un esmorzar al Fòrum Europa, ha ofert al públic l'"abric clàssic" del PP en contraposició al "verí del populisme" que està "de moda", representat pels independentistes, però també per Ada Colau i per Vox, de qui ha criticat amb contundència les "solucions màgiques" que planteja i la seva aposta per eliminar les autonomies.

"La destitució de Quim Torra és condició necessària i urgent, però no suficient", ha assegurat, i ha insistit que quan el president parla de la via eslovena "no és cap broma". L'ha acusat, a més, d'una irresponsabilitat "queixosa, irascible, que exigeix drets que no existeixen".

El concepte de populisme ha servit a Fernández per emmarcar les seves crítiques cap a bona part dels seus adversaris, que ha contraposat al seu projecte. "En temps d'acció directa, aposto pel parlamentarisme, la paraula; en temps de 'fake news', aposto per la veritat; i en temps de solucions fàcils a problemes difícils, aposto pel rigor i el coneixement", ha sentenciat, i ha rebutjat també els plantejaments de Vox: "Dissoldre l'Espanya de les autonomies seria un gravíssim error, trencaria els 40 millors anys de la història". En el mateix sentit, ha valorat l'èxit del partit d'extrema dreta a les eleccions andaluses de la manera següent: "Entenc que molta gent constitucionalista senti que els seus drets estan sent trepitjats, i davant d'això poden veure plausibles alternatives populistes i solucions màgiques".

Per a Fernández, cal revifar un "centredreta fort", un concepte que considera que no representa Ciutadans: "És una plataforma de rebuig del separatisme, però no té els valors clàssics del centredreta". En el mateix sentit, ha insistit en la necessitat de plantejar una moció de censura contra el Govern. "Encara que no es tingui la majoria la societat pot percebre que hi ha una majoria que s'està conformant", ha recalcat. "Nosaltres donarem suport a Inés Arrimadas i esperem que els socialistes també ho facin", ha dit, insistint en una reivindicació que el PP ha mantingut des del 21-D. Al seu torn, Cs sempre s'ha negat a presentar una moció de censura, argumentant que no tenen la majoria necessària per plantejar una alternativa de govern.

Descarta entrar a la plataforma de Valls

En la mateixa línia de marcar distàncies amb Cs, el líder del PP també s'ha referit a la política municipal a Barcelona descartant de ple sumar-se a la candidatura de Manuel Valls, que no considera de centredreta sinó "més escorat a l'esquerra". "Diuen que ens quedarem sense representació: i tant que tindrem representació", ha promès. Alejandro Fernández ha lloat la gestió d'Alberto Fernández Díaz, que ahir va anunciar que plegava, però no ha donat detalls sobre el seu substitut.

El popular ha tancat la seva intervenció dirigint-se al públic que l'escoltava a l'Hotel Palace de Barcelona. "Els torno a demanar humilment que ens ajudin i el camí és molt complicat", ha reconegut. "El que ofereixo, esforç, camí tortuós, no sembla gaire temptador". "Ningú donava un duro pels pares d'Europa i van triomfar, i nosaltres triomfarem", ha assegurat.

stats