Política 10/07/2019

Alejandro Fernández (PP) insinua que Quim Torra és un "fatxa"

Torrent li ha demanat que retiri l'expressió, pronunciada arran d'una polèmica centrada en el Parlament Europeu

Maria Asmarat / Aleix Moldes
3 min
El futur president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaUn dels discursos més recordats del líder del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, és el que va pronunciar el 27 d'octubre del 2017 a l'hemicicle del Parlament. Acusava els independentistes de considerar "fatxa" tothom que no combregués amb ells i recitava una llista interminable per acabar preguntant-los: "Hi ha algú al planeta Terra o a la Via Làctia, exceptuant-los a vostès i a Nicolás Maduro, que no sigui fatxa?" Aquest dimecres el líder popular hi ha tornat, però aquest cop els fatxes han canviat de bàndol. "Si Europa no ha dit que Espanya sigui fatxa potser el fatxa és vostè", ha dit Fernández al president del Govern, Quim Torra, en referència al veto del Parlament Europeu a Carles Puigdemont i Toni Comín.

Davant les insinuacions de Fernández, el president del Parlament, Roger Torrent, ha instat el diputat popular a retirar les seves paraules, però Fernández s’ha defensat dient que en cap cas havia titllat Torra de "fatxa", sinó que l’havia instat "a reflexionar sobre la possibilitat que ho fos". Torrent ha evitat entrar en un "joc dialèctic" i li ha fet una crida a l’ordre, que els populars han criticat, ja que només l'havia advertit en una ocasió.

Indignats amb el president de la cambra, els populars han anunciat que es desvinculen de l’acord a què van arribar els portaveus de tots els grups parlamentaris per moderar el llenguatge al ple. Així ho ha explicat el diputat del PP Santi Rodríguez. "S’està abusant del reglament del Parlament", ha denunciat. El diputat ha considerat que Torrent ha fet una aplicació "sectària i partidista" de la normativa, que creu que tan sols s’aplica al seu grup parlamentari. Santi Rodríguez va ser expulsat del Parlament en un ple del mes de maig també per una crida a l’ordre.

La picabaralla ha arribat després que el president del Partit Popular de Catalunya hagi preguntat sobre la presa de possessió de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que estan "absolutament segurs" que tant Puigdemont com Comín podran prendre possessió del càrrec pel qual van ser escollits a les urnes el 26-M.

Picabaralla amb Cs

Aquesta no ha sigut l'única enganxada de Torra amb l'oposició. Com és habitual, el president de la Generalitat havia preparat amb especial dedicació el torn de Cs, tot i que pràcticament no ha fet cas a la pregunta de la diputada Lorena Roldán. "Catalunya té el rècord en la taxa de pobresa més alta dels últims anys. Què han fet per revertir-la?", li havia preguntat la diputada. "Per a rècords els que vostès provoquen: el rebuig de tothom", li ha respost el president, en referència a la polèmica de Ciutadans a Madrid amb la celebració de l'Orgull LGTBI+.

"Els espanyols se n'adonen ara de qui són vostès. Els genis de l'engany, fabricants de la provocació, de la ruptura i del conflicte, i creadors de cartellets", ha insistit Torra. Tot i que en aquesta ocasió semblava que el grup de Ciutadans no mostraria cap cartell, finalment els diputats n'han exhibit un amb el lema 'Ho tornarem a frenar', per respondre el "Ho tornarem a fer" de l'independentisme.

"Vostès han tocat fons. Ho diuen tots els indicadors", li havia retret abans Roldán. Torra ha respost que l'economia catalana creix més que la mitjana europea i la taxa d'atur està a punt de situar-se per sota del 10%.

stats