Política 16/10/2017

La CUP critica la carta i insisteix a proclamar ja la República: totes les reaccions a l'oferta de Puigdemont

Les entitats es mostren "escèptiques" amb la resposta de l'Estat

Ara
3 min
Mireia Boya, a la sala de premsa del Parlament

BarcelonaLa carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, era un pas esperat des de feia dies. L'allau de reaccions a l'escrit no s'ha fet esperar, sobretot després de comprovar-se que el president català no ha donat la resposta binària que demanava el govern espanyol. És a dir, sense aclarir si dimarts passat al Parlament va arribar a declarar la independència.

La CUP critica la carta i insisteix en proclamar ja la República

La diputada de la CUP Mireia Boya ha criticat el contingut de la carta i ha insistit a proclamar ja la República perquè serà l'única manera que el govern espanyol s'obrirà a dialogar. "Negociar sempre i tot, però una vegada se'ns reconegui com a subjecte polític, una vegada haguem proclamat la República", ha dit a Catalunya Ràdio.

Segons la diputada, "la CUP hauria fet una carta molt diferent". Fins i tot, ha assegurat que el seu grup va formular alguna proposta per al redactat, que finalment no s'ha inclòs i, en aquest sentit, ha lamentat també que no s'hagi tingut en compte la CUP a l'hora de redactar el text.

"La CUP ha demostrat prou seriositat per ser partícip d'una resposta tan transcendental com aquesta", ha dit, i ha afirmat que el procés de redactar la carta "ha sigut molt hermètic".

El diputat Benet Salellas també s'ha posicionat en la mateixa línia i ha insistit en la proposta que el Parlament voti la independència aquesta mateixa setmana, abans que l'Estat hagi suspès l'autonomia catalana. "Com que no veiem fórmula perquè això es desencalli, la millor forma és que el 155 ens agafi proclamats".Segons Salellas, la CUP podria acceptar el termini de dos mesos si el Govern actua de forma "transparent" i explica els motius de la demora: "Tot pot ser correcte i temporalitzable i es poden entendre moltes coses". D'altra banda, el diputat de la CUP també ha defensat que el Parlament no faci plens ordinaris perquè el país viu una situació "d'absoluta excepcionalitat".

Les entitats es mostren "escèptiques" amb la resposta de l'Estat

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, considera que la carta de Puigdemont a Rajoy és "coherent" amb l'1-O. En declaracions a Catalunya Ràdio juntament amb el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, abans de declarar a l'Audiència Nacional, ha mostrat també el seu "escepticisme" sobre la resposta que podria tenir l'Estat. "Som escèptics però ens agradaria veure un canvi d'actitud del govern espanyol. Esperem que l'oferiment dels 2 mesos es compleixi", ha dit Cuixart.

PDECAT: "Dignitat, coherència, valentia, convicció"

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha aplaudit la carta de Puigdemont en aquesta piulada.

ERC: "El termini de dos mesos és raonable"

La secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha dit que el termini de dos mesos és "raonable" i permet negociar una sortida "acordada" amb el govern espanyol, que ara hauria de fer "gestos clars" a favor del diàleg. En una entrevista a 'Els Matins de TV3', Rovira ha dit que la carta aposta per "mantenir la complicitat interna" i la "unitat d'acció".

Rovira també s'ha mostrat disposada a votar la declaració d'independència al Parlament, tal i com proposa la CUP, si és necessari per aclarir que el Govern assumeix com un mandat els resultats del referèndum de l'1 d'octubre a favor de la independència.

De la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha reaccionat amb ironia a través de Twitter. "President Rajoy, la pregunta és molt senzilla: vol vostè que se celebri una reunió entre els governs de Catalunya i Espanya?"

stats