Política 06/02/2016

Rajoy avisa els independentistes: "El govern està en funcions però l'Estat no està en treva"

El president espanyol insta Sánchez a definir-se i deixar de "fugir d'estudi". El PP a Catalunya nomena Xavier García Albiol coordinador general del partit

Núria Orriols
5 min
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assistit aquest dissabte a la Junta Directiva del PP a Catalunya / EFE

BarcelonaMariano Rajoy ha aterrat per primer cop a Catalunya des de l'elecció de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i no ha desaprofitat l'ocasió per avisar els independentistes que el seu govern està expectant als seus moviments: "El govern està en funcions però l'Estat no està en treva". D'aquesta manera ha deixat clar que l'executiu del PP continuarà portant als tribunals tots els moviments que Junts pel Sí i la CUP facin al Parlament, tal com ha demostrat amb la conselleria d'Exteriors, la creació de la comissió de procés constituent i previsiblement les tres lleis de desconnexió en el "moment processal" que correspongui, és a dir, quan entrin a registre del Parlament.

"Sempre que hi hagi una actuació contrària a la llei actuarem perquè és la nostra obligació", ha dit, asseverant que els partidaris de la independència no aconseguiran els seus objectius. També s'ha negat a dialogar amb els qui plantegin la separació de Catalunya i Espanya. En aquest sentit s'ha adreçat als ciutadans de Catalunya que "no volen escollir entre ser catalans i espanyols" garantint-los que el PP sempre estarà "amb ells". "No estem disposats que se'ls consideri estrangers a Espanya", ha asseverat al·ludint a una eventual independència de Catalunya.

El president en funcions espanyol ha assistit a la reunió de la junta directiva del PP a Catalunya, en la qual s'ha nomenat Xavier García Albiol com a coordinador general i s'han incorporat noves cares a la direcció.

Rajoy, sobre Sánchez: "No pot estar indefinidament fugint d'estudi"

Rajoy també ha volgut llançar un missatge a Pedro Sánchez, contra el qual s'ha acarnissat per la negociació que manté amb Podem per forjar un pacte de govern. A parer seu, el socialista ha abandonat el "camí de la sensatesa i el sentit comú" amb la seva negativa a forjar una gran coalició a l'estil d'Alemanya, Àustria o les institucions europees. Rajoy ha recordat que des del 1977 governa Espanya qui guanya les eleccions, i que, per tant, els socialistes s'haurien d'avenir a negociar amb el PP i C's un executiu.

Per al líder popular, aquests tres partits estan d'acord en els grans temes d'estat: la "unitat de la sobirania nacional", la igualtat entre els espanyols, la política europea i la lluita contra el terrorisme. Qüestions que no comparteixen a parer seu Podem i IU.

Rajoy ha posat Sánchez en la dicotomia de triar entre un pacte d'esquerres amb Podem, IU i els "separatistes" –ERC i DL– o un acord PP-PSOE i C's en què els populars ostentin la presidència. Aquesta darrera opció donaria "un gran missatge econòmic" enfront de la primera, que, per a Rajoy, seria un govern que liquidaria la "confiança, la seguretat i la certesa". "Seria una gravíssima irresponsabilitat", ha sentenciat.

D'altra banda, també ha apressat Sánchez a prendre una decisió i comunicar-la als espanyols, perquè no es pot estar "permanentment" en funcions. "No pot estar indefinidament fugint d'estudi i amb maniobres de distracció", ha assegurat sobre Sánchez, després que ell mateix es negués a sotmetre's al debat d'investidura per falta de suports, i ha anunciat que el PP votarà en contra de la candidatura del socialista.

Albiol, nou coordinador general del partit a Catalunya

"Sé pel que estàs passant, he viscut en pròpia persona com es guanyen unes eleccions i un pacte entre perdedors canvia la voluntat dels ciutadans". D'aquesta manera s'ha adreçat Xavier García Albiol a Mariano Rajoy comparant la situació que va viure quan va perdre l'alcaldia de Badalona en les passades eleccions municipals i l'actual situació a Espanya. Albiol ha assegurat que quan mira la cara de Pedro Sánchez veu el PSC quan va "regalar" l'alcaldia de la seva ciutat als "radicals" de la CUP. En aquest sentit, ha demanat al PSOE que no es converteixi en la "còpia barata" dels socialistes catalans.

"Pretenen guanyar en despatxos allò que han perdut a les urnes", ha assegurat Albiol en al·lusió a Podem i el PSOE, i ha afegit que malgrat que sigui legal "no és legítim".

Albiol ha estat nomenat nou coordinador general del partit fins al congrés abans de l'estiu, en què previsiblement assumirà la presidència en substitució d'Alícia Sánchez-Camacho. Ha expressat la seva voluntat de convertir el PP a Catalunya en un "referent" de tots aquells ciutadans que se senten catalans i espanyols i ha deixat clar que al partit "no hi sobra ningú" sinó que hi "falten mans".

Camacho erigeix Rajoy en el garant de la unitat d'Espanya

La primera a intervenir en la junta directiva, però, ha estat la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Ha erigit Rajoy en l'únic capaç de garantir la "unitat" d'Espanya i que Catalunya continuï sent part de l'Estat. És per això que davant el govern "separatista" de Carles Puigdemont ha cridat a defensar més que mai la llengua espanyola, la llei i la Constitució. "Mentre el PP sigui decisiu a Catalunya, els catalans tindran assegurada la convivència, la Constitució i la seva llibertat".

Ara bé, Camacho també ha assegurat que cal generar il·lusió de cara el futur i agafar un "nou impuls". "Cal estar més units i forts que mai", ha dit, i és per això que ha justificat el nomenament de Xavier García Albiol com a coordinador general del partit.

La presidenta del PP a Catalunya també ha fet referència a la situació política a Espanya, acusant el líder del PSOE de pensar més en el seu interès personal que en el d'Espanya. "Les decisions irresponsables tenen un preu: un govern amb Podem i el beneplàcit dels independentistes tindria un preu molt alt per a Catalunya i per a tot Espanya", ha afirmat Camacho. En aquest sentit, ha demanat al PSOE que no jugui amb la unitat i la recuperació econòmica, i els ha cridat a seguir l'exemple de Tarragona, on el PSC s'ha aliat amb el PP i Unió per forjar un pacte de govern. "Estem en moments històrics i necessitem polítics que dialoguin amb responsabilitat i sentit d'estat", ha sentenciat.

Noves cares a la direcció popular

La direcció del PP s'ha reunit aquest dissabte a l'Hotel Grand Marina de Barcelona per reestructurar la junta directiva del partit a Catalunya incorporant noves cares afins a García Albiol, al qual s'ha nomenat coordinador general del partit. Aquest càrrec, inèdit i transitori, permetrà a l'exalcalde de Badalona pilotar la formació fins al congrés previst abans de l'estiu i prendre més rellevància a dins la formació. Alícia Sánchez-Camacho continuarà ostentant la presidència dels populars tot i que es centrarà en la seva tasca a Madrid, on és secretària de la mesa del Congrés.

Així, a partir d'ara, Ramon Riera serà el nou vicesecretari territorial; Núria Carreras, coordinadora de territorial; Alberto Palatchi, coordinador d'innovació, tecnologia i empresa; Mar Llambí, secretària de comerç i turisme; Elisabet Jiménez, secretària territorial; Manuel López, secretari d'acció política, i Elisa de Mata, secretària de formació i educació.

stats