Política 26/02/2019

Albert Rivera fa una crida als decebuts per "la debilitat" del sanchisme i del PP

El president de Cs presenta l'exsocialista Joan Mesquida com a precandidat al Congrés per les Illes i l'assenyala com a futur ministre de l'Interior

Carles Tudurí
2 min
Albert Rivera a Palma: "Ciutadans és un projecte polític transversal i seguirà incorporant independents"

PalmaAlbert Rivera ha assegurat aquest dimarts a Palma que el seu projecte polític és transversal i que Ciutadans continuarà incorporant independents com l'exsocialista Joan Mesquida. Ha fet una crida "a la gent moderada i decebuda amb el sanchisme" i amb la "debilitat" del PP contra el "nacionalisme". Segons Rivera, Pedro Sánchez ha expulsat del PSOE, "als socialistes dignes", i ha esmentat casos com els d'Alfonso Guerra, Soraya Rodríguez o José María Barreda.

Rivera s'ha compromès, a més, a desplegar l'Alta Inspecció educativa a tot Espanya, amb pressupost i funcionaris, per a garantir que l'article 27 de la Constitució i la Llei orgànica d'Educació es compleixen "fins i tot en l'últim col·legi d'Espanya", evitar "l'adoctrinament a les aules" i fer que l'espanyol sigui llengua vehicular a tots els centres educatius.

El president de Ciutadans ha fet aquestes declaracions en la presentació aquest dimarts a Palma de Joan Mesquida com a favorit del partit per liderar la candidatura de les Illes Balears al Congrés dels Diputats. És més, Rivera ha promès que si arriba a ser president després del 28-A, Mesquida serà ministre de l'Interior. "Espanya es mereix un ministre d'Interior com Joan Mesquida", ha deixat anar. Mesquida va abandonar el PSOE l'any passat després de 32 anys militant a les files socialistes i d'haver ocupat nombrosos càrrecs autonòmics i estatals. Va argumentar que ho feia per discrepàncies amb la direcció del partit sobre la concepció d'Espanya i el procés independentista.

Crida a polítics d'altres partits

El president de Ciutadans ha destacat que la formació presenta una proposta transversal que vol eliminar "les dues Espanyes" per crear-ne una tercera. Per això, assegura que no té por del talent a l'hora sumar persones al seu partit. Per tant, l'objectiu és incorporar polítics com Mesquida, i ha destacat que en les pròximes setmanes el partit continuarà sumant independents "de prestigi". "M'és igual d'on vinguin, només els demano lleialtat a la Constitució, que siguin nets i no siguin corruptes, que siguin gent honrada i que defensin la igualtat i llibertat dels espanyols allà on vagin", ha reblat.

Rivera s'ha mostrat molt dur tant amb Pedro Sánchez com amb Rajoy, a qui ha acusat d'aplicar el 155 amb "debilitat", mentre que Mesquida ha criticat el president del Govern espanyol per pactar "amb populistes, independentistes i amb els que han donat suport a ETA". El polític balear també ha acusat la oresidenta del Govern Balear, Francina Armengol, de convertir el PSOE de les Illes en "un partit nacionalista més" que s'ha plegat a les regles de joc de partits sobiranistes i populistes.

L'acte de presentació de Mesquida com a candidat de la direcció a les primàries per a les eleccions espanyoles ha consistit en una presentació davant una cinquantena de simpatitzants i associacions i entitats de les Illes, com PIMEM, la fundació Projecte Home, l'associació cultural xinesa ACHNNIB i la patronal turística ACOTUR, entre d'altres. A l'acte no s'ha permès que els periodistes que hi havien anat fessin preguntes a Rivera ni a Mesquida.

Una confluència previsible

Mesquida va ser director general de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero; i també ha estat director general d'Infraestructura del Ministeri de Defensa, i conseller d'Hisenda i d'Innovació i Energia del Govern de les Illes Balears. Ara aspira a ser el número u de la llista de Ciutadans a les Balears al Congrés com a independent, ja que encara no s'ha afiliat al partit de Rivera. La seva candidatura l'ha habilitada aquest dilluns el consell general de la formació. Les primàries per elegir els números u de les llistes al Congrés i al Parlament balear es duran a terme el pròxim 8 de març. Mesquida ja havia participat el juliol en un acte a Palma amb Albert Rivera i l'exprimer ministre francès Manuel Valls per presentar la plataforma Espanya Ciutadana, de manera que l'aposta de Rivera per l'exsocialista no és ca sorpresa.

stats