Política 15/05/2019

Veïns de Torre de Baró i activistes escridassen Abascal, que es presenta com l'antídot al "consens progre"

El líder de Vox demana la detenció de Quim Torra i la il·legalització dels partits independentistes

Anna Mascaró
4 min
Buxadé, Abascal i Garriga

BarcelonaFins a sis furgonetes dels Mossos d’Esquadra han impedit aquest dimecres que la concentració antifeixista convocada –entre d'altres, per la CUP– per contraprogramar el míting de Vox a Torre Baró es trobés amb els simpatitzants de la formació d’extrema dreta. Els concentrats s'han quedat a la plaça de l’estació del barri, i els seus crits de "Fora el feixisme dels nostres barris!" han sigut l'únic que ha arribat a la Biblioteca de la Zona Nord del districte de Nou Barris, on se celebrava el míting. Però tot i així el líder del partit, Santiago Abascal, ha tornat a ser rebut amb crits de "Fora!", aquesta vegada de forma espontània per part de veïns del barri, amb un elevat percentatge d’immigració, en què Vox va obtenir un 7% dels sufragis en les últimes generals.

L’acte se celebrava a la planta baixa de la biblioteca, i hi havia joves –molts dels quals menors i amb orígens familiars de fora d’Espanya– estudiant i passant l’estona. També hi havia famílies musulmanes esperant Abascal. "Fora d’aquí!", li han cridat els veïns a la seva arribada a l’acte. "Visca Catalunya! O millor: visca el Congo!", li ha dit un nen d’uns 13 anys. "Nosaltres no és que no siguem de Vox, és que no podem ser de Vox", explicava a l'ARA un noi que era a l'entrada de l'acte per protestar amb un grup d'amics, tots amb famílies d'origen immigrant. La seva actitud era pacífica. "Què podem fer? Legalment poden ser aquí, el que no entenem és què hi fan", lamentava el seu company.

Però a l’altre costat, Abascal també ha sentit visques a Espanya per part dels assistents a l’acte, unes 300 persones, que l’han aclamat com a "president" quan s'ha dirigit a l'escenari. En una sala amb pocs mitjans, en què sovint fallava el micròfon, Abascal ha demanat el vot amb un discurs que anava des de les crítiques a la premsa –que ha acusat d'haver ignorat el partit durant "tota la campanya"– fins al president de la Generalitat, Quim Torra. "Ha de ser detingut", ha dit, "per haver continuat amb el cop d'estat i haver parlat de la via eslovena, que implica morts". Així, tot i afirmar que se li ha de garantir "un judici just", Abascal no ha dubtat en defensar que Torra "es mereix molts anys de presó", amb la qual cosa ha generat una ovació dels assistents.

"Cal intervenir la Generalitat amb un 155 autèntic, no de broma, 'fake', com el del PP, el PSOE i Cs, que es van posar d'acord per no tocar l'educació ni TV3", ha dit. Per la seva banda, el candidat de Vox a les europees Jorge Buxadé s'ha compromès a perseguir Carles Puigdemont a la Unió Europea, i fins i tot ha animat els assistents a fer "una porra, a veure qui el deté primer". El públic li ha respost al crit encès de "Puigdemont, a presó!"

Abascal ha estat especialment dur contra Pablo Casado. "Ens ha estat copiant tota la campanya –ha dit–. Passen els resultats i diu que Vox és d'extrema dreta". I ha insistit: "Primer us deia «No us en aneu, som el mateix» i després s'ha tret la careta i us ha dit que ells estan amb el consens progre". "Només Vox votarà en contra del front popular separatista", ha dit referint-se al potencial futur govern de Pedro Sánchez, a qui ha acusat de pactar amb Bildu.

També ha carregat contra el programa feminista de Más Madrid. Concretament, arran d'una propaganda que, segons ha dit, feia: "Si algun cop heu tingut por tornant soles a casa, voteu". Parafrasejant el partit d'Íñigo Errejón, Abascal ha recitat: "Si heu tingut por quan vèieu com els progres deixaven anar de manera sistemàtica els violadors reincidents, voteu, però no voteu els que els han deixat anar".

Per la seva banda, el candidat per Barcelona Ignacio Garriga ha defensat un model de gestió de la ciutat basat en la seguretat. "Volem Barcelona neta de màfies, d'ocupació", ha dit. "Ada Colau odia aquesta ciutat", ha lamentat, i ha destacat que "al districte de Nou Barris no es pot sortir a partir de les 19 h a passejar el gos". Finalment, s'ha compromès a acabar amb les "agències de col·locació per a progres sense ofici ni benefici" i ha carregat contra el candidat amb el suport de Ciutadans, Manuel Valls: "Tenim el francès que ve aquí a ofendre'ns a nosaltres, que plantem batalla des del primer dia". També ha tingut crítiques per al popular Josep Bou: "Aquest no aguantarà quatre anys fossilitzant-se a l'Ajuntament". I ha sentenciat: "Al penell blau i al taronja els diem que es posin darrere de nosaltres, que venim a presentar la batalla de les idees". I ha tancat el seu discurs amb un aplaudit: "Que Déu us beneeixi".

A la sortida encara esperaven els concentrats en contra del feixisme i un grup de joves adolescents que anaven per lliure. També s'han acostat diverses famílies senceres de persones que viuen ocupant habitatges al barri. "No són narcopisos, aquí som gent decent, no som delinqüents", explicava un pare: "Vivim ocupant perquè no tenim diners per pagar el lloguer. No som el que ells diuen que som. Som famílies!". El cordó policial ha impedit que hi hagués incidents, tot i que alguns dels adolescents han llançat ous i una ampolla. "Ho deixem en mans de les autoritats, quan ens trobem això", apuntava a l'ARA un militant del partit a Barcelona, Víctor, que és advocat i llicenciat en ciències polítiques. "Defensen l'ordre públic, tot i que podríem fer-ho nosaltres, eh?", i ha afegit: "Tenim efectius, però som més educats".

stats