Abascal canta victòria tres dies abans del 26-M: "Hem passat de l'ostracisme a protagonistes"

El president de Vox ha centrat el discurs en l'independentisme català en l'acte central de campanya

Tots els mítings de Vox tenen una particularitat: els aplaudiments i els crits són més intensos i eixordadors que habitualment. Els omnipresents "Visca Espanya" sonen gairebé com crits de guerra i van seguits de grans ovacions. Aquest darrer míting, acte central de campanya per al 26-M, no ha estat excepcional. Ha reunit 1.300 persones al Trui Teatre que han volgut escoltar en persona el número u de la llista europea, Jordi Buxadé; el candidat a president, Jorge Campos; el cap de llista per al Consell de Mallorca, Pedro Bestard; el candidat a Cort, Fulgencio Coll, i el president de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal, que durant la seva llarga intervenció ha cantat victòria quan ha afirmat que Vox "hem passat de l'ostracisme a protagonistes, perquè des de l'octubre només parlen de nosaltres".

Més enllà d'això, ben posa cosa ha dit Abascal de les Balears i ha centrat el seu monòleg en l'independentisme català: "Cal detenir el procés impulsat pel pancatalanisme, que no és més que la continuació del procés colpista de l'1 d'octubre". Aquesta frase resumeix molt bé els prop de 25 minuts del seu discurs. També ha dedicat unes paraules a alguns mitjans de comunicació, els quals ha acusat de "distorsionar" els resultats de les eleccions generals i presentar-los com un "fracàs". 

Ha precedit el president de Vox Jorge Campos, que ha promès eliminar "milers de càrrecs polítics i milers de xibius que no serveixen per a res". I, tot seguit, ha desplegat l'argumentari xenòfob: "Mentre el mallorquí s'acosta a la finestreta per demanar una ajuda i ningú l'atén, l'organisme de torn dona a la gent que està en situació d'il·legalitat 1.800 euros". Després, ha carregat contra "el govern d'ultraesquerra de la senyora Armengol, que ahir donava tantes voltes en un debat sobre educació que semblava la nina de l''Exorcista", fent referència a la popular pel·lícula de terror.

Bestard: "Els d'El Pi són més catalans que la botifarra"

El candidat al Consell de Mallorca, Pedro Bestard, per la seva banda, ha advertit d'entrada que llegiria el discurs perquè "som més de fets que de paraules". I les primeres paraules que ha llegit –"aquí tenim dues llengües: l'espanyol i el balear"– han arrancat un violent aplaudiment de molts assistents. A continuació, ha exposat els seus arguments per demanar el vot. "Ens volen fer creure que un home que regala flors és un masclista i una dona que les accepta, una submissa" o "els d'El Pi són més catalans que la botifarra" en són alguns exemples. 

Buxadé ha instat els votants a no cedir "ni un pam" davant el catalanisme, del qual ha dit que "és una autèntic càncer que devora les societats" i, segons ha dit, només el pot vèncer el "patriotisme sa, integrador i universal de Vox". Igualment, ha aprofitat per explicar un "conte" en què ha assimilat una "bruixa dolenta" al "consens socialdemòcrata popular liberal esquerrà reformista marxista i leninista".  

També rebut amb grans aclamacions ha estat el candidat del partit d'extrema dreta a la batlia de Palma, qui ha recordat punt per punt el programa electoral i ha animat els seus seguidors a avançar en la "reconquesta d'Espanya".

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF