Política 10/10/2019

Ábalos adverteix el Govern: "No acceptarem cap tipus de desobediència"

La vicepresidenta Calvo ha criticat Torra perquè, diu, "no sap quin és el seu lloc institucional"

Ara
2 min
José Luis Ábalos, en la seva primera compareixença al Congrés de Diputats com a ministre de Foment

BarcelonaA pocs dies que es faci pública la sentència del Tribunal Suprem sobre el judici del Procés i amb la incògnita sobre quina serà la resposta ciutadana i institucional des de Catalunya al veredicte, l'executiu espanyol, adverteix. "No acceptarem cap tipus de desobediència", ha assegurat aquest matí el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que ha apuntat que apel·lar a la desobediència civil -en al·lusió a la posició del Govern- no pot ser considerat un "eximent per burlar la legalitat".

D'aquesta manera Ábalos responia a les declaracions d'ahir en la sessió de control al Parlament del president de la Generalitat, Quim Torra, en què valorava la desobediència civil com a resposta a la sentència. "Evidentment, no acceptarem cap tipus de desobediència, en cap cas ni en qualsevol altra situació", ha reiterat el titular de Foment en funcions.

Al seu torn, la vicepresidenta del govern estatal en funcions, Carmen Calvo, s'ha pronunciat en sintonia amb les paraules del també secretari d'organització del PSOE i ha lamentat que Torra "no coneix quin és el seu lloc institucional". Així s'ha manifestat aquest dijous en una entrevista a Telemadrid en què ha carregat contra el president de la Generalitat i li ha recordat que la seva feina és "governar i treballar per a tots els catalans"; també, ha indicat, per als que no són independentistes, que "són majoria".

"Mai no ha entès que la seva tasca no és la de treballar per al seu partit, sinó per als interessos generals de Catalunya", ha reblat Calvo.

Resposta a les eventuals protestes

D'altra banda, la número dos de la Moncloa ha afirmat que l'executiu està "àmpliament preparat" per garantir la seguretat, la tranquil·litat i la convivència a Catalunya davant les eventuals protestes i mobilitzacions que puguin sorgir un cop es faci públic el veredicte del Suprem. "Forma part de la vida democràtica", ha admès, i ha afegit: "El que no forma part de la vida democràtica és la violència".

Sobre la possible suspensió de l'autonomia per via de l'article 155 en cas d'aldarulls, el ministre de Foment en funcions ha explicat que "respon a situacions molt taxades i condicions molt clares". "Sempre ens hem oposat a utilitzar-lo preventivament perquè aquest no és el sentit", ha dit Ábalos, sobre l'aplicació de l'article de manera "preventiva".

"Si es produeixen els supòsits de fet que es justifiquen i exigeixen el seu compliment, lògicament s'hauria de fer", ha exposat. Les declaracions del titular de Foment sobre la suspensió de l'autonomia arriben pocs dies després que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, assegurés que un govern en funcions "podia aplicar el 155". No obstant això, en un acte celebrat a Barcelona ahir a la tarda, el cap de l'executiu va aparcar aquesta possibilitat i va oferir els socialistes com a garantia de "convivència" a Catalunya.

stats