Política 16/01/2019

L'ANC i l'esquerra independentista criden a mobilitzar-se: "Busquen intimidar davant l'inici del judici"

Denuncien detencions "polítiques" i exigeixen responsabilitats a Cunillera i Sánchez

Núria Orriols
2 min
Ens hem de continuar entrenant

BarcelonaLes entitats a les quals pertanyen els 16 detinguts d'aquest dimecres a Girona han cridat a mobilitzar-se contra el que consideren un operatiu policial "polític" i d"intimidació" davant l'inici del judici de l'1-O. Aglutinats en la plataforma Alcem-nos, col·lectius de l'esquerra independentista, la CUP i l'ANC han denunciat vulneració de drets fonamentals i han instat totes les organitzacions de pobles i municipis a organitzar-se i a protestar davant la "repressió de l'Estat".

"Les detencions d'avui són arbitràries i busquen intimidar", ha denunciat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha explicat que la policia espanyola ha detingut un membre del secretariat que s'encarrega de cobrir tots els actes que es fan a Girona. "Volem recordar que l'autodeterminació és un dret i no un delicte (...) Girarem la causa de l'1-O com un bumerang en contra de l'Estat", ha afegit Paluzie. També la diputada de la CUP Maria Sirvent ha denunciat la detenció de dos dels seus dos alcaldes –el de Celrà i el de Verges– i ha demanat responsabilitats polítiques.

Per la seva banda, des de Poble Lliure, el SEPC, La Forja i Alerta Solidària han cridat a seguir sortint al carrer en contra de la "retallada de drets". Diversos militants d'aquestes organitzacions han estat detinguts en l'operatiu de la Policia Nacional. "Només pretenen desmobilitzar la gent, no ho aconseguiran", han assegurat des de Poble Lliure. "Les detencions només ens marquen que anem pel camí correcte i que estem fent mal a aquest estat espanyol putrefacte", ha etzibat un dels portaveus d'Alerta Solidària.

Responsabilitats del "govern de Vichy"

Des de l'esquerra independentista han situat la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president espanyol, Pedro Sánchez, com els responsables "polítics" de l'operatiu i han exigit responsabilitats. També han criticat l'actitud dels Mossos d'Esquadra.

Alerta Solidària, de fet, ha titllat la policia catalana de "col·laboradora necessària" i ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, amb qui l'esquerra independentista manté un pols obert per l'actuació dels Mossos en les darreres manifestacions antifeixistes. Alhora, ha titllat l'executiu de Quim Torra de "govern de Vichy".

stats