Política 11/03/2014

"La justícia ja va dir qui van ser els autors de l'11-M": Gallardón i Fernández Díaz desvinculen ETA dels atemptats

Agències
2 min
L'estació d'Atocha deu anys després dels atemptats del 11M. / EFE

MadridDeu anys després, alts càrrecs del PP, ara al govern espanyol, encara han de donar explicacions per l'autoria dels atemptats de l'11-M. "La justícia ja va dir qui van ser els autors", ha dit aquest dimarts el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, després d'anys que alguns sectors del PP mateix i alguns mitjans de comunicació hagin alimentat la teoria de la conspiració al voltant dels atacs terroristes als trens de Madrid. "Obrir una polèmica sobre el que ja es va declarar judicialment no condueix enlloc", ha afegit Gallardón, en entrevistes a RAC1 i la Cope. Ara fa 10 anys, el ministre de l'Interior Ángel Acebes va allargar tant com va poder la línia d'investigació que vinculava ETA amb els atemptats, tot i que, com es demostraria després, les proves eren inexistents.

Ruiz- Gallardón, que era alcalde de Madrid quan es van cometre els atemptats, ha valorat especialment "l'energia positiva de solidaritat" que es va generar a la ciutat davant la pitjor tragèdia que havia patit mai. "Sóc conscient que en la meva vida no he viscut res de semblant", ha comentat el ministre.

En el mateix sentit que Gallardón, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, també ha descartat qualsevol vinculació directa o indirecta d'ETA amb els atemptats de l'11 de març del 2004, basant-se en la informació que ell disposa actualment i també en l"exhaustiva investigació" judicial.

En declaracions a la Cope, Fernández Díaz ha afirmat que "la veritat judicial", encara que no sigui l'"absoluta", ha de "prevaler mentre no es demostri el contrari". Pel ministre, és clar que la investigació s'hauria de reobrir si apareguessin proves noves.

Respecte als que expressen dubtes sobre l'autoria intel·lectual dels atemptats, Fernández Díaz ha assegurat que aquest tipus de dubtes persisteixen sobre altres grans crims, i s'ha referit en concret a l'assassinat del president dels Estats Units John Fitzgerald Kennedy.

stats