Part Forana 27/12/2019

La Xarxa Municipalista demana una gestió pública de l'aigua

Exigeix un control sobre la futura concessió del servei a la Mancomunitat del Pla

M. Barceló
2 min
Set grups independents crearen la Xarxa Municipalista el maig d'enguany a Sineu. Ara ja són nou.

PalmaLa Xarxa Municipalista de Mallorca veu amb preocupació el procés de la licitació del servei d'aigua del consorci d'aigües del Pla de Mallorca, que integren 12 dels 14 municipis de la Mancomunitat. "Es tracta d'un procés de dubtosa transparència, o que com a mínim ens obre moltes preguntes", expliquen des de la Xarxa. A més, es manifesta a favor que la gestió de l'aigua tingui un caràcter públic en benefici de l'interès general.

"En aquests moments s’està licitant la concessió d’aigües, després de fer un estudi de viabilitat i aprovació per part de la Junta Consultiva de Contractació. L'empresa Hidrobal, que els darrers anys ha prestat el servei amb nombroses pròrrogues de contracte i altres fórmules, és la que ha presentat l’estudi de viabilitat", adverteixen des de l'agrupació de forces polítiques municipalista associades a la Xarxa.

Els grups polítics independents municipalistes Alternativa per Pollença, Alternativa per Artà, Gent per Sineu, Alternativa per Santa Maria, Crida per Palma, Volem Sencelles, La Valldemossa que Volem, Independents de Santa Margalida i UP de Felanitx són actualment els integrants de la Xarxa, creada el 25 de maig d'enguany.

Manca de control

La Mancomunitat del Pla no disposa, a hores d’ara, d'un tècnic d’aigües o un tècnic de medi ambient que puguin supervisar els treballs de les empreses. Quan hi ha un problema en el subministrament, els veïns que es dirigeixen al seu respectiu ajuntament són derivats a Hidrobal. Només Petra i Sant Joan gestionen la seva xarxa municipal.

La Xarxa Municipalista té indicis que l’empresa Hidrobal, amb seu a Calvià, previsiblement concursarà en solitari per a l’obtenció del servei per 20 anys, atesa la implantació i l’estructura de gestió i abastiment ja desenvolupada al Pla i a Mallorca.

"Consideram que la gestió de l’aigua és un tema cabdal en la gestió municipal i no es pot confiar a una empresa externa. Requereix control per part de funcionaris per assegurar la gestió pública, eficient i amb transparència", s'explica en un comunicat.

"L'aigua és un recurs finit i vulnerable que esdevé també base del desenvolupament econòmic i el benestar social, i, per tant, demanam un enfocament participatiu de la gestió, tal i com ha estat reconegut pels tractats i acords d’àmbit mundial i europeu com ara l’Agenda 2030, on s’especifica que s’ha de garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones", subratlla.

Canvi climàtic

La Xarxa Municipalista veu "imprescindible garantir que els interessos de la comunitat vagin davant dels particulars quan l’objectiu és lucratiu i, a més, ens trobam davant un escenari de canvi climàtic que suposa entrar en un període d'incertesa". Per això s'insisteix en la necessitat d’abordar un debat obert i transparent sobre les possibles fórmules de gestió "que parteixi del coneixement i l’anàlisi de la situació dels aqüífers a Mallorca, concretament dels que afecten al Pla de Mallorca, on la qualitat de l'aigua és insuficient per ser qualificada de potable a la majoria dels municipis.

stats