Part Forana 11/08/2020

Veïns i GOB treballen junts per evitar el projecte de la variant nord d'Inca

Els afectats i l'entitat demanen la desafectació de tot el territori previst i la retirada de la nova proposta de reserva viària entre la carretera de Selva i la d'Alcúdia

Ara Balears
2 min
Moviment contra la variant nord d'Inca./ GOB

PalmaAquest mes d'agost tornen a estar en exposició pública l'Estudi Informatiu i l'Estudi Ambiental Estratègic de la Variant d'Inca en el seu tram entre la carretera d'Alcúdia i la carretera de Selva. Els documents presenten dues alternatives per a aquest tram de la ronda o variant completa, que hauria d'unir la carretera d'Alcúdia amb la carretera de Palma i que ja va generar en els inicis de la seva tramitació el 2012 una forta oposició veïnal i ecologista.

L'any passat el GOB ja va presentar un informe a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) per instar el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears a retirar i suspendre la tramitació de qualsevol del projectes prevists en el Pla director sectorial de carreteres, i concretament de la variant Nord d’Inca, atesa l’assumpció de la situació real d’emergència climàtica.

A l'informe s'exigia que no s'invertís cap dobler públic en infraestructures que responguin a un model expansiu tant en l’ús del transport privat per carretera com en l’ocupació de sòl rústic fèrtil per a noves infraestructures viàries que no responguin a models més integrats i sostenibles de mobilitat.

Ciutadans, entitats i empresaris d'Inca han iniciat la mobilització per evitar aquest projecte. El GOB s'ha reunit amb representants dels diferents partits polítics de l'Ajuntament d'Inca i aquesta setmana està prevista una reunió amb el batle. Així mateix, s'ha registrat una petició de reunió conjunta amb el responsable de Carreteres del Consell de Mallorca i l'Ajuntament.

Els veïns, que ahir tornàren a fer una reunió per organitzar-se i preparar les al·legacions al projecte –termini que acaba el 26 d'agost i per al qual ja s'ha demanat un pròrroga– demanen que s'aturi immediatament la reserva viària triada per l’Estudi de la variant Nord d’Inca.

A més, exigeixen que es faci un bon estudi de mobilitat actualitzat que tingui en compte també el nou enllaç de l’autopista amb Lloseta i el Pla de mobilitat de les Illes Balears 2019, que s’avaluï l'alternativa zero, com demana la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears i que s’esculli una solució que faci valer l'entorn paisatgístic. També demanen que s'opti per mesures reals cap a la mobilitat sostenible, com ara rutes per anar a peu, carrils bici, infraestructures de transport públic i aparcaments dissuasius.

Així mateix, han llançat una recollida de signatures per internet a través de l'enllaç No a la Ronda Nord d'Inca - Sí a la mobilitat sostenible

stats