Part Forana 13/10/2021

La vaga de treballadors de recollida de fems afectarà gairebé tots els municipis de Mallorca

L'aturada comença dijous vespre de manera indefinida

Inès Mateu
2 min
Vaga de fems a sa Pobla.

La vaga de treballadors de recollida de residus afectarà tots els municipis de Mallorca, a excepció de Palma, Calvià i Pollença, en el servei de vespre, segons ha explicat a l'ARA Balears el secretari de l'Hàbitat de CCOO, Miguel Pardo. L'inici de la vaga està previst per a aquest dijous a les 21 hores i serà de manera indefinida si no s'arriba a un acord en la negociació del conveni autonòmic. Els treballadors reclamen que s'hi incloguin els punts acordats a tots els contractes amb els municipis, mentre que la patronal autonòmica no preveu els que ja estan establerts, sinó que proposa que els canvis es facin en els nous i en previsió de futur.

Pel que fa a la vaga, els serveis mínims encara no estan acordats perquè tampoc no hi ha hagut consens en quin percentatge s'ha d'oferir, segons CCOO. Entre altres qüestions, la unificació dels salaris és una de les principals demandes del conveni autonòmic.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negeruela, ha assegurat en roda de premsa que el "Govern sempre ha estat predisposat a intervenir per l'acord" i ha afegit que "estudiaran solucions jurídiques".

El president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, ha volgut aclarir avui en un comunicat que, tot i que està d'acord en la petició, no és potestat dels ajuntaments participar en la negociació d'un conveni col·lectiu perquè no es tracta de treballadors de les entitats locals, sinó de les empreses adjudicatàries dels contractes de neteja i recollida de residus. Per tant, segons la FELIB, els ajuntaments no mantenen cap relació juridicolaboral amb els treballadors.

Tot i això, des de la FELIB recorden que, pel que fa a les condicions dels treballadors, els consistoris treballen d'acord amb contractes establerts en plecs que es varen licitar en el passat i que es troben en vigor actualment, i recorden que no es poden revisar si no existeix una clàusula explícita en el contracte en el moment de la licitació. Els contractes en vigor finalitzaran en uns dos o tres anys, si bé alguns altres ho faran en quatre o cinc, i només després se'n podran licitar de nous amb les condicions més favorables que reculli aquest nou conveni.

stats