Part Forana 09/02/2021

La vaga indefinida de fems començarà dijous a la zona del Raiguer i a Son Servera

A Sant Llorenç i el Pla també continuarà en cas de no arribar a un acord en el TAMIB

Catalina Riera
2 min
Una vaga de fems a Manacor.

PalmaLa vaga indefinida de fems que afecta vuit municipis del Raiguer i Son Servera començarà aquest dijous, dia 11 de febrer, a les 22 h arran de la manca d'acord. Així ho han assegurat els sindicats de Comissions Obreres i UGT després de la negociació amb l'empresa concessionària, Melchor Mascaró i els respectius ajuntaments, en el TAMIB. Demà es negociarà amb Sant Llorenç i, en cas que no s'arribi a un acord, la vaga arrancarà divendres. Diumenge està previst que comenci a 14 municipis del Pla a partir de les 21.30 h.

Els treballadors del sector reclamen un conveni autonòmic que reguli les seves condicions i una millora salarial. En aquests moments està bloquejat i denuncien que en el nou plec només es preveu una pujada d'un 4% en vuit anys. Una de les exigències dels sindicats es que hi hagi el mateix sou base a tots els municipis i que es creï el conveni d'àmbit autonòmic. "Demanam a l'Administració que s'assegui ja a solucionar aquest problema. No pot ser que un treballador tingui unes condicions tan precàries. Per això, demanam a l'Administració i als ajuntaments que abans de tirar els plecs de condicions tinguin en compte els sindicats i la negociació col·lectiva dels convenis", ha dit el secretari general de Construcció i Serveis de Comissions Obreres de les Balears, Miguel Àngel Pardo. 

En concret, el que reclamen és un salari base per damunt del salari mínim, un plus per la nocturnitat, el transport i la neteja de roba. "No demanam res més. Volem que un treballador d'aquest sector guanyi uns 1.300 euros, igual que en altres sectors, i que a partir d'aquí hi hagi diverses categories", ha dit Pardo.

Els sindicats acusen el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, de no complir el seu compromís. "Fa dos anys que el conseller ens va prometre una patronal, i encara no la tenim. Cada vegada que surti una nova contracta que no negociï un conveni d'empresa hi haurà vaga. Reclamam un conveni autonòmic i el volem ja", ha afegit Pardo.

El secretari d'Administració Local i Serveis Comunitaris d'UGT, Guillem Coll, ha assenyalat la necessitat de posar solució a aquest problema. "És absurd que hi hagi tantes contractes com ajuntaments. Si només n'hi hagués una tots els treballadors estarien en les mateixes condicions, els mitjans s'optimitzarien i hi hauria una economia d'escala".

Els sindicats han demanat disculpes als usuaris dels pobles afectats "per avançat" i han explicat que els 90 treballadors afectats no volen fer vaga, però s'hi veuen obligats: "No volem fer vaga, però volem que es reconegui la feina d'aquests empleats essencials. No pot ser que n'hi hagi que cobrin 900 euros amb les pagues incloses", ha explicat Pardo.

stats