SERVEIS PÚBLICS

La vaga de fems a Manacor comença a col·lapsar

La recollida es fa només als centres hospitalaris

Les reunions entre la direcció de Lumsa i representants dels treballadors han acabat sense acord, i per tant es manté la vaga en el servei de recollida de residus urbans a tot el municipi de Manacor. La segona jornada d’aturada va provocar ahir que les zones de contenidors quedassin col·lapsats i que als carrers es noti la forta olor que genera la degradació dels residus orgànics.

Les assemblees d’operaris de la concessionària del servei consideren una “burla” que l’empresa hagi oferit “al voltant de l’u per cent, sense arribar-hi” d’increment salarial, molt lluny del 4,5 per cent demanat pel col·lectiu.

Si dijous, el primer dia de vaga, no es va complir cap servei mínim, ahir divendres es va recollir als dos centres hospitalaris del municipi, el de Manacor, i el de Llevant a Portocristo. A més, tres treballadors, d’una plantilla de quasi setanta, que no han volgut sumar-se la vaga, varen poder treballar, segons Comissions Obreres.

Ahir, el batle, Pedro Rosselló, informà la Conselleria de Sanitat de possibles problemes de salubritat que poden crear-se, si el conflicte laboral s’estén massa dies. També demanà a la Conselleria de Treball que intervingui com a part mediadora, atès que els posicionaments de la companyia i dels empleats estan molt allunyats. En principi, tot apunta que aquest cap de setmana la vaga continuarà, ja que no hi ha cap element que faci preveure un acostament entre empresa i treballadors.

L’oferta d’un petit increment salarial, “que no arriba a l’u per cent” amb la condició de desconvocar la vaga i després anar negociant, ha estat rebutjada de manera quasi unànime en les reunions que han mantingut els operaris de Lumsa, que garanteixen la retirada de residus dels centres sanitaris, però no de la zona turística ni tampoc de Portocristo, que està en festes patronals.

Intervenció de la brigada

Ahir es va saber que la brigada municipal, per ordre del batle, havia traslladat més contenidors a Portocristo, on els dipòsits ja resulten insuficients per acumular els residus, cosa que també passa a la resta de nuclis urbans del municipi. Aquest fet va ser posat en coneixement de la Conselleria de Treball. La directora general de Treball, Isabel Castro, va advertir que aquesta acció és il·legal, ja que el batle encarregà a la brigada un treball fora de les seves competències.

Dins el comitè d’empresa no agradà “l’actitud que ha adoptat el batle”. S’entén que Pedro Rosselló hauria passat d’estar a favor dels treballadors i de veure una motivació justificada en les seves demandes, tal com va expressar en el ple de dilluns passat, a actuar en contra dels seus interessos. Des del comitè d’empresa es demana disculpes a la ciutadania, i s’espera que s’entengui la situació “insostenible” a la qual diuen haver arribat perquè l’empresa s’ha tancat en banda.

Lumsa no ha donat cap explicació pública sobre la vaga i es limita a oferir una minsa pujada salarial a canvi de la desconvoatòria de vaga.