Publicitat
Publicitat

EIVISSA

Els turistes, preocupats per les prospeccions petrolíferes

Molts desconeixen que el Govern espanyol les ha autoritzades

"Saps que aquesta platja i aquesta aigua poden tenir els dies comptats?". D'aquesta manera, voluntaris de la plataforma Eivissa Antipetrolífera i del GEN-GOB informen aquests dies els turistes que gaudeixen d'un dia de sol, platja i vacances a ses Salines de l'amenaça que pateix l'illa.

"Crec que els eivissencs ja tenim clar que no volem les prospeccions petrolíferes, però creiem que és necessari estendre el missatge a la gent que ens visita cada estiu i que també s'estima l'illa", comenta Marga Serra, del GEN-GOB. Mentre l'Aliança Mar Blava intenta fer lobby i influir els cercles polítics de Madrid i Brussel·les, Serra apunta que cal continuar fent campanya a peu de carrer o, com fou el cas d'ahir, a peu de platja.

Retratar-se

Les voluntàries també animaven els turistes a afegir-se a una campanya fotogràfica: retratar-se amb el logotip d'Eivissa Antipetrolífera i, de passada, apuntar-se a una llista de correu on rebran la foto i informació sobre les activitats i novetats de la campanya contra les prospeccions. "L'objectiu és atreure la gent, informar-la, fer-la reflexionar i, de passada, emportar-se la fotografia", comenta Sofía Insúa, de l'esmentada plataforma.

Els turistes s'han mostrat molt receptius amb la informació, però pocs s'han deixat retratar. Una excepció han estat Xabier i Manu, dos joves bascs que han vingut a Eivissa atrets per la festa i que no tenien "ni idea" de l'existència del projecte de la companyia Cairn Energy d'instal·lar plataformes petrolíferes entre la costa de Sant Josep i la Península.

La majoria de banyistes consultats admeteren una ignorància absoluta respecte d'aquesta amenaça ecològica. "Sabia que existeix un projecte similar a les Canàries", comentà Isabel, una jubilada madrilenya, "però no sabia que també volien cercar petroli aquí". Isabel aprofità per fer un interrogatori exhaustiu a la voluntària de la plataforma: "I si troben petroli, sortirem guanyant?", demana la jubilada.

Un altre turista interessat és Javier, resident a València. "Davant de Gandia volen posar plataformes de petroli", assenyala, i la voluntària li aclareix que es tracta del mateix projecte, que les plataformes més occidentals seran properes a la costa valenciana i les més orientals estan projectades a 42 quilòmetres de les costes d'Eivissa. Sílvia i Pepe, una parella de turistes malaguenys, no es deixen fotografiar, però accepten gustosos la informació sobre el tema: "N'havíem llegit alguna cosa, però no en coneixíem els detalls. Ens sembla terrible".

Els voluntaris asseguren que continuaran realitzant accions d'aquesta casta en diferents moments de l'estiu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF