Part Forana 05/01/2018

Troben un pou en la reforma del teatre d’Inca

Els tècnics el volen fer visible a través d’una urna de vidre

Ara Balears
2 min
El pou que s'ha trobat a les obres el teatre Principal d'Inca.

PalmaLa troballa d’un pou d’un important valor patrimonial que s’ha localitzat recentment durant les obres de reforma i ampliació del teatre Principal d’Inca implicarà una modificació del projecte arquitectònic. Aquest element es troba on s’ha d’ubicar el nou edifici que albergarà les taquilles i la sala escènica petita.

El batle d’Inca, Virgilio Moreno, el tinent batle de Cultura, Antoni Rodríguez, alguns membres de la Fundació Teatre Principal i els arquitectes del projecte van visitar ahir el lloc per conèixer de primera mà la troballa. “Aquest pou implicarà donar més valor, des del punt de vista patrimonial, al teatre”, va dir Moreno. L’equip d’arqueologia treballa en l’estudi que s’haurà de presentar a la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca per tal de donar-li una protecció per l’interès que pot tenir. Així mateix, els tècnics de la Fundació treballen en una solució arquitectònica per protegir el pou.

Bon estat de conservació

Segons els estudis preliminars es tracta d’una infraestructura de pedra viva pròpia de la zona del Raiguer, que podria ser del segle XVII o XVIII. El pou té una profunditat de 13 metres, l’estil és mallorquí i l’estat de conservació és bo. A més, atesa la ubicació es pensa que podria ser d’ús comunitari. De moment, els tècnics continuaran fent proves per tal d’obtenir el màxim d’informació i realitzaran una tasca d’investigació documental per esbrinar si podria tenir un nom com altres pous del municipi que formen part del patrimoni toponímic.

La troballa implicarà la necessitat de fer una modificació al projecte arquitectònic del teatre Principal per integrar el nou element. “El nou pou no implicarà que s’aturin les obres sinó que continuaran mentre l’equip redactor fa la proposta tècnica adient”, va remarcar Moreno.

Sistema de protecció

Els arquitectes ja han avançat que la intenció és fer una gran urna de vidre que protegeixi la infraestructura i que es pugui contemplar des de la planta baixa i des del primer pis del nou edifici annex al teatre. Es tracta d’un sistema de protecció i, a la vegada, de visualització que s’ha emprat en indrets, com ara alguns aparcaments de Ciutat en què s’han trobat, per exemple, restes de murades antigues que s’han hagut de preservar.

Cal recordar que el preu de l’obra de la reforma del teatre Principal d’Inca, després del concurs, fou de 3.448.908 euros i que es preveu que s’acabi dins el primer trimestre del 2019. De fet, és un projecte que la majoria dels partits del pacte de govern municipal duien en el seu darrer programa electoral, atès el retard de la reforma anterior.

Durant el passat mandat del PP, el projecte quedà paralitzat i l’actual pacte municipal hagué de rescatar l’obra i convocar un nou concurs. El retard en la execució posà en perill la recepció d’importants ajudes econòmiques procedents de fons europeus i del Govern de la comunitat.

El projecte té una subvenció del 50% dels fons FEDER. El teatre Principal d’Inca, construït l’any 1913, és una obra modernista projectada per l’arquitecte Guillem Reynés Font. És un edifici únic en el seu gènere en tota la ciutat. Es va reformar completament l’any 1945, amb el projecte de Francesc Casas, i s’hi han fet múltiples reformes des del 1968 fins a l’actualitat. L’any 2008 es va tancar pel deteriorament, que afectava la seguretat.

stats