L'Ajuntament de Manacor contractarà vuit treballadors nous per reforçar Serveis Socials

S'hi incorporaran després de l'estat d'alarma i el Consistori també comprarà dos cotxes elèctrics per ampliar l'ajuda a domicili 

L'Ajuntament de Manacor reforçarà la Regidoria de Serveis Socials contractant vuit persones més, que s'hi incorporaran quan acabi l'estat d'alarma. Es tracta de cinc treballadors familiars que permetran "buidar" la llista d'espera d'ajuda a domicili que es complementarà amb la compra de dos vehicles elèctrics. També es contractaran un psicòleg i dos treballadors socials, segons ha explicat aquest dimarts la regidora, Carme Gomila.

"Els primers dies parlàvem de confinament i ara ho feim de crisi social i econòmica, i per això cal ampliar el departament", ha afirmat la regidora. L'ampliació del departament es farà a partir dels 546.000 euros del superàvit municipal destinats a minvar la crisi sanitària. A més, Gomila ha recordat que Manacor ha rebut 175.086 euros per part de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que serviran per comprar material de protecció individual, entre altres coses.

Durant l'estat d'alarma, Serveis Socials ha contractat quatre treballadores socials noves i una treballadora familiar, que hi seran fins que acabi l'estat d'alarma. Gomila ha apuntat que no ha estat necessari ampliar la plantilla perquè, com que els centres de dia estan tancats, el seu personal s'ha pogut dedicar al seu departament. A més, s'ha rebut el suport de quatre auxiliars administratius d'altres departaments que durant el confinament tenen menys càrrega de feina, com ara la Regidoria de Turisme.

Gomila ha destacat que la crisi del covid-19 ha "destapat" molts casos de famílies vulnerables que l'Ajuntament no tenia detectades, perquè durant una situació "normalitzada" tenien ingressos. Durant l'estat d'alarma Serveis Socials ha rebut 727 telefonades i ha obert quasi 200 nous expedients de famílies en risc d'exclusió. La diferència entre el nombre de telefonades i nous expedients, com ha apuntat la regidora, és perquè algunes persones han telefonat en diverses ocasions, ja tenien un expedient obert o demanaven per altres assumptes i varen ser redirigides a un altre servei.

A Manacor, la renda social garantida extraordinària que el Govern dona durant dos mesos i en funció dels membres de la família s'ha tramitat per a 112 persones, segons les darreres dades de Serveis Socials. Així mateix, el Consistori ha destinat 50.000 euros per a famílies sense ingressos i sense accés a la renda social.

L'Ajuntament també ha repartit menús entre 40 usuaris: a infants amb beca de menjador o menjador subvencionat, a fills de les dones víctimes, a usuaris del centre de dia i a casos de dependència. A més, 219 famílies sense ingressos reben aliments al municipi. Gomila ha explicat que s'han comprat lots de material escolar per a 200 famílies amb pocs recursos. D'altra banda, s'ha posat a disposició de les entitats les cases rurals del municipi, com ha estat el cas de la Fundació Trobada, que ha pogut enviar deu usuaris a l'alberg de la Murtera.